Experten varnar: Brf-avgifterna måste höjas med 20 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Experten varnar: Brf-avgifterna måste höjas med 20 procent

Experten

Nabo, har på uppdrag av TT, sammanställt en analys över hur svenska bostadsrättsföreningar har höjt sina avgifter. Resultatet visar att ökningen mellan december 2023 och januari 2024 ligger på i genomsnitt elva procent. Trots denna ökning menar Jonas Gustavsson, ekonomisk expert hos Nabo, att detta inte är tillräckligt med tanke på inflationstrycket, det höga ränteläget och underhållskostnader.

Endast fyra av tio föreningar höjer avgiften

Siffrorna kan jämföras med föregående årsskifte då avgiftshöjningen låg på tio procent. Totalt har endast 39 procent av bostadsrättsföreningarna valt att höja avgiften. Den totala avgiftsökningen för samtliga föreningar är till och med lägre än föregående årsskifte, 4,1 procent jämfört med 4,7 procent.

"Jag hade förväntat mig en lite högre siffra. Det här är inte tillräckligt", menar Gustavsson om avgiftshöjningen.

Detta rapporterar gp.se om.

Enligt Nabo behöver avgiftsökningen ligga på över 20 procent i genomsnitt från och med 1 januari 2024, utifrån det nuvarande ekonomiska klimatet.

Nabo förutser skuldökning

Enligt Nabo behöver avgiftsökningen ligga på över 20 procent i genomsnitt från och med 1 januari 2024, utifrån det nuvarande ekonomiska klimatet. Gustavsson påpekar att många föreningar väljer att göra ökningarna stegvis och att många undviker att implementera en avgiftshöjning i januari, då det traditionellt sett är en ekonomiskt tung period för hushållen.

I storstadsregionerna där det är högt tryck på bostäder ser Gustavsson inga störreproblem, men i glesbygd där det finns gott om hyresrätter kan det bli mer problematiskt.

Med dessa låga avgiftshöjningar förutser Nabo att skuldsättningen kan komma att öka för flera föreningar när de inte längre kan skjuta upp underhållsbehovet av sina fastigheter. Dock, i storstadsregionerna där det är högt tryck på bostäder ser Gustavsson inga större problem, men i glesbygd där det finns gott om hyresrätter kan det bli mer problematiskt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt