Guldet bättre än börsen – "En varningssignal"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Guldet bättre än börsen – "En varningssignal"

Guldet

Guldpriset ligger på rekordnivåer – och sedan millennieskiftet har guld varit en klart bättre investering än börsen. – Det är en riktig varningssignal, varnar råvaruexperten Torbjörn Iwarson som säger att det tyder på att något i grunden är fel.

2000-talet har varit en gyllene period för investerare i guld. Dollarvärdet på den ädlaste metallen har gått upp cirka 800 procent sen januari 2000, medan både S&P 500-index i USA och Stockholmsbörsen har gått upp ungefär 300 procent, lite mer om man räknar in aktieutdelningarna. Men den som investerat i Sverige har missat att dra nytta av den starkare dollarn, så i kronor har guldet stigit ännu mer.

De senaste tre åren har guldpriset stigit med drygt 40 procent, medan S&P 500-indexet har stigit ungefär 26 procent.

En orsak till guldets uppgång, framförallt det senaste året – är att skulderna i många länder har stigit kraftigt, enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Skulderna hos de riktigt stora ekonomierna har eskalerat. Till exempel USA som aldrig haft så hög skuld i förhållande till storleken på ekonomin.

En hög skuldsättning ökar osäkerheten kring ekonomin och gör guldet till en "säkrare" investering.

"Varningssignal"

En annan orsak är att länder har tryckt mer pengar, för att få fart på den ekonomiska tillväxten, menar Kopfer.

– Tittar man på penningmängderna i Europa och USA så har det gått rakt upp i taket.

Det här är något som också gynnar guldpriset.

– Valutorna blir mindre värda och då blir guld ett skydd mot det helt enkelt.

Uppgången har förstärks av att centralbanker köpt mycket guld de senaste åren.

Och att guldpriset har rusat mer än aktiemarknaden – tyder på att något är fel anser Torbjörn Iwarson på råvarufonden Centaur Commodity Fund.

– Det är en riktig varningssignal. En död metall som guld, har alltså avkastat bättre än uppfinningsrikedom, intelligens och hårt arbete.

Fortsätter stiga

Enligt Torbjörn Iwarson tyder det här på låg produktivitet och tillväxt. Och både han och Christian Kopfer tror att guldet kommer fortsätta att stiga i pris.

– Det finns ju ingen hejd på budgetunderskottet eller statsskulden i USA. Det bara ökar och ökar, fortsätter Iwarson.

Christian Kopfer är inne på samma spår. Han tror att guldpriset kan stiga från dagens 2 500 dollar till 3 000 om ett par år.

– Det är inte helt omöjligt. Det har ju ökat ett par tusen dollar i värde på 20 år.

Han anser att guld kan vara en bra investering, men tillägger att man ska se det som ett komplement.

– Man får inte glömma att guld är en riskfylld tillgång. Till exempel om det sker någon stor chock i ekonomin brukar alla tillgångsslag få sig en rejäl törn.

Fakta: Så kan man investera i guld

Investeringsguld. Fysiskt guld kan köpas i form av mynt och tackor i olika storlekar på sajter som Guldcentralen, Tavex och Guldcentrum. Det kräver säker förvaring och försäkring.

Bolag i guldindustrin. Småsparare kan indirekt investera i guld genom att köpa aktier i till exempel gruvbolag eller fonder med fokus på guldbolag. Det ger en viss exponering mot guldpriset, men man får räkna med sedvanliga bolagsrisker och marknadssvängningar.

Börsprodukter som följer guldpriset. Den som vill ha en mer direkt exponering mot guld kan kika på börshandlade produkter – som certifikat, ETF:er och ETC:er med guld – som följer guldpriset och även har faktiska guldtackor som säkerhet.

Källa: Avanza och Nordnet

Källa: Karin Rader/TT

Läses av andra just nu

Nyheter om Handelsbanken

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt