Expert: Kina vill inte eskalera tullkonflikt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Expert: Kina vill inte eskalera tullkonflikt

Expert: Kina vill inte eskalera tullkonflikt

Kinas svar på USA:s handelskrig var väntat – och kontrollerat. – Kina eskalerar inte, utan svarar med samma mynt. Peking vill inte ha onödiga konflikter, säger Kinakännaren Frédéric Cho.

Stormakten Kina är ett av de länder som utsätts hårdast för den amerikanske presidenten Donald Trumps handelstullar.

– Det är Trumps handelskrig med hela världen. Kina, precis som andra länder, väljer att svara, säger Cho som är vice ordförande i handelsrådet Sweden-China Trade Council.

– Kina gick med i WTO 2001. Man vill framstå som en garant för WTO och att handel ska ske enligt organisationens regler och normer – precis som EU-länder vill.

"Inkapslar USA"

USA, däremot, tvärvänder under Trumps ledarskap och kapslar in sig självt. Cho jämför med ett europeisk handelspolitik – på 1600-talet.

– Det påminner om den franske kungen Ludvig XIV:s merkantilistiska och autarkisk ekonomi, säger Cho med viss sarkasm med hänvisning till drömmen om att "vara sig själv nog" och att en nation ska vara helt självförsörjande.

Det gick inte särskilt bra i Frankrike eller i de kommunistiska och fascistiska länder som provade på sådana försök under 1900-talet.

– Problemet verkar vara att president Trump är besatt av tillverkning i USA, trots att det finns en förklaring till att all produktion inte genomförs på samma plats och i samma land när produktion globaliserats, säger Cho.

Washington anklagar Peking för att manipulera exporten från Kina för egen vinning. Visst fog kan finnas för anklagelserna, som statliga subventioner, manipulering med den egna valutan och brott mot immateriell rättigheter.

Följer regler

Cho ser dock en utfasning av statliga subventioner i Kina – av främst ekonomiska anledningar – och att landet blivit bättre när det gäller immateriella rättigheter.

– EU och Kina vill verka under WTO:s paraply, till skillnad från USA, säger han och påpekar att Trumpadministrationen redan lämnat flera viktiga multilaterala organisationer och avtal.

Den amerikanska ideologin är svår att förstå och skapar en sankmark av ovisshet. Kommunistiska Kina är däremot tämligen konsekvent och pragmatiskt:

– Kineser är krassa och transaktionella, det handlar inte så mycket om ideologi när det gäller handel, säger Frédéric Cho.

Källa: Grim Berglund/TT

Nyhetsbrev