EU:s storsatsning på AI – över två biljoner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU:s storsatsning på AI – över två biljoner

EU:s storsatsning på AI – över två biljoner

EU ska försöka mobilisera 200 miljarder euro i en storsatsning på AI-teknik. USA manar samtidigt till färre regler och en mer optimistisk syn på tekniken. Den nya EU-satsningen offentliggörs i ett tal vid det pågående stora AI-mötet i Paris.

Den nya EU-satsningen offentliggörs i ett tal vid det pågående stora AI-mötet i Paris.

– Det kommer att bli det största privat-offentliga partnerskapet i världen för utvecklandet av AI som går att lita på, talar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Tanken är att mobilisera 200 miljarder euro (motsvarande cirka 2 250 miljarder kronor) i investeringar för AI-tekniken, bland annat i form av en ny europeisk fond på 20 miljarder euro för att bygga upp "AI-gigafabriker" – en slags storskaliga serveranläggningar – över hela Europa.

Vance talar

Budet från von der Leyen kommer omedelbart efter att USA:s vicepresident JD Vance på samma plats presenterat sin syn på AI-utvecklingen.

Han vill se en mer optimistisk syn på AI-tekniken.

– Den kommer att göra oss mer produktiva, ge mer välstånd och göra oss friare, lovar Vance.

I gengäld kräver han dock enklare och friare regler, inte minst från EU:s sida.

– Vi behöver internationella system som främjar skapande av AI-teknik, snarare än att strypa den. USA kan inte och kommer inte att acceptera det, säger Vance.

Olika inriktning

Vicepresidenten trycker hårt på att USA vill leda utvecklingen och betonar gång på gång de fördelar han ser för USA och för amerikanska arbetare och företag.

Från von der Leyen hörs en tydligt annorlunda inriktning.

– AI kan vara en gåva för mänskligheten men vi måste se till att fördelarna sprids. Vi vill ha en AI som alla samarbetar om och som alla kan gynnas av. Det är vår europeiska väg, säger von der Leyen i Paris.

Skillnaden märks också av att 61 länder, däribland Tyskland, Frankrike, Kina och Indien avslutade Parismötet med ett gemensamt uttalande om att se till att "AI är öppen, inkluderande, transparent, etisk, säker och trovärdig". USA - och även Storbritannien - valde dock att inte skriva under uttalandet.

Fakta: EU:s AI-fabriker

EU:s nya AI-investeringsfond på 20 miljarder euro ska finansiera ytterligare fyra "gigafabriker" runt om i EU, som ska "specialiseras på att utveckla komplexa och väldigt stora AI-modeller". Målet är att alla företag därigenom ska kunna få tillgång till storskalig datorkraft.

Gigafabrikerna väntas bli minst fyra gånger så stora som de AI-fabriker som redan håller på att utvecklas i EU och där sju pilotprojekt – inklusive ett vid Linköpings universitet – i december fick dela på motsvarande 17 miljarder svenska kronor. Ytterligare fem liknande projekt ska inom kort offentliggöras.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Nyhetsbrev