EU hoppas på att slutföra frihandelsavtal Mercosur inom kort
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

EU hoppas på att slutföra frihandelsavtal Mercosur inom kort

EU

Europeiska Unionen arbetar för att finalisera sitt frihandelsavtal Mercosur med Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay senast den 6 december. Efter att Spanien övertog EU:s ordförandeklubba i somras, har förhandlingarna accelererat, men tiden är begränsad. Paraguay, som snart tar över ordförandeskapet för Mercosur, har inga planer på att fortsätta förhandlingarna.

Mercosur-avtal i slutfas

Mercosur-avtalet omfattar handel mellan EU och de fyra Mercosur-länderna. Rörelse i förhandlingarna har märkts sedan Spanien tog över EU:s ordförandeskap under sommaren. Men tiden är knapp, Brasilien kommer snart att lämna över det roterande ordförandeskapet i Mercosur till Paraguay, och Paraguay har uttryckt att de inte har för avsikt att fortsätta förhandlingarna.

En tjänsteman från EU uppger till Di att det hålls samtal på teknisk nivå varje dag. "Jag får positiva signaler att det finns en genuin önskan om att nå en överenskommelse", säger Sveriges handelsminister Johan Forssell, som är på besök i Brasilien.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Kompensation är i fokus

Forssell ser även möjligheter till framsteg i förhandlingarna. "Just frågan om ekonomisk kompensation är någonting som man tittar på just nu, som kommer aviseras de närmaste dagarna", säger han.

Stötestenen i tidigare förhandlingar var att EU ville skydda Amazonas. Som svar krävde de sydamerikanska länderna 143 miljarder kronor i samarbetsstöd från EU. Det återstår att se om denna fråga kommer att hinna lösas innan den sjätte december.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt