Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget

Ett

Ekonomiexperter varnar ofta för att använda kreditkort, men om det sköts på rätt sätt kan det vara en bra hjälp i vardagen för de flesta svenskar. Kreditkort kan hjälpa till att balansera privatekonomin och förenkla månadsbudgeten genom att samla ihop alla små kostnader till en större summa.

Att budgetera är a och o om man vill ha en lättöverskådlig privatekonomi som är lätt att sköta om. Budgetering är inte svårt att lära sig och det finns många värdefulla budgettips att ta del av på ekonomisidor som till exempel Buffert, en av Sveriges största ekonomibloggar. En månadsbudget kan vara mycket detaljerad eller ganska enkel, men alla utgifter och inkomster måste alltid finnas med. Eftersom de flesta har många små utgifter varje månad är det många poster att spåra, hålla koll på och skriva ner. Det kan vara tidskrävande och det är här ett kreditkort kan vara till god hjälp.

Du ska aldrig använda ett kreditkort för att betala din hyra eller amortering, räkningar och avbetalningar på andra lån. Men om du vill hålla koll på alla andra utgifter du har varje månad kan du använda ett kreditkort. Istället för att hålla koll på detaljerade poster och olika kategorier i budgeten, kan du bestämma dig för en enda summa som du får spendera på kreditkortet. Det gör budgeteringen enklare, samtidigt som det kan ge dig bättre koll på vad du spenderar varje månad. Sätter du till exempel en gräns på 8000 kronor på kreditkortet varje månad så ska det täcka alla kostnader som mat, nöjen, abonnemang och resor. Då räcker det att sätta upp 8000 kronor som en post i din budgetplan, istället för att skriva ner varenda liten kostnad och kategori.

Vad är då skillnaden på att använda ett kreditkort och ett vanligt betalkort som du sätter över pengar till varje månad? Kreditkortet kan komma med olika fördelar som poäng på matinköp, reseförsäkringar eller återbäring på inköp. Om du bara använder kreditkortet då och då så är det väldigt få poäng eller små belöningar som inte gör någon större skillnad. Men när du använder kreditkortet för nästan alla dina inköp så börjar du snabbt märka av de olika bonussystemens fördelar.

En annan fördel med kreditkort är att de ofta kommer med ett högre skydd än vanliga bankkort. Handlar du ofta online är det extra viktigt, eftersom det kan vara enklare att få tillbaka pengarna om någon otillbörlig har dragit pengar från ditt kort.

Nackdelen med att använda kreditkort är att det tillkommer räntor som kan vara ganska höga. Det är därför viktigt att du alltid betalar av kortet inom en månad och aldrig är försenad med dina avbetalningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt