Endast timmar kvar – elpriserna närmar sig extremnivåer från elkrisen 2022
Elpriserna i Sverige når nya höjder, särskilt i de södra delarna av landet. Torsdagen markerar en betydande ökning där priset på el under eftermiddagen ska nå över åtta kronor per kilowattimme. Medan södra Sverige upplever dessa toppar, är priserna i norr betydligt lägre, vilket skapar en ovanlig prisskillnad över landet.
- Elpriset i södra Sverige når över åtta kronor per kilowattimme.
- Stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige.
- Prishöjningen beror på vindstilla väder i Tyskland.
Redkordpriser på ingång
Överlag är det höga priser under hela torsdagen och först framåt 21-tiden på kvällen går det ner lite. Vid 17.00-tiden väntas prisernas accelerera från ett redan högt elpris. Då passerar priset för en kilowattimme åtta kronor för majoriteten av svenskarna. Därtill tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgifter.
Enligt en nyhet från Expressen beror de höga elpriserna i södra Sverige på en kombination av externa och interna faktorer. Christian Holtz, elmarknadsanalytiker, beskriver situationen som exceptionell med stora skillnader i pris mellan norra och södra delarna av Sverige.
I elområde 4, som täcker södra Sverige, ligger snittpriset på 3,6 kronor per kilowattimme, medan priserna i norr är betydligt lägre.
"Jag vet inte om vi någonsin haft så här stora skillnader för samtidigt är det jättelågt i norr", säger han.
Läs även: Så påverkar elpriset din elräkning
Påverkan från den internationella elmarknaden
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, förklarar i en artikel hos Aftonbladet att ett vindstilla väder i Tyskland driver upp deras elpriser, vilket i sin tur påverkar Sverige genom den gemensamma elmarknaden.
Eftersom Tyskland ökar sin elimport, stiger efterfrågan på svensk el, vilket leder till högre priser i elområdena SE3 och SE4. Priserna tros hålla sig höga även kommande dagar.
Ljusning i sikte för elpriserna
Trots de höga priserna finns det hopp om en snar förbättring. Sigvardsson nämner att ett lågtryck är på väg, vilket kan leda till mer vind och därmed billigare elproduktion. Temperaturen förväntas också stiga med cirka åtta grader, vilket ytterligare kan bidra till lägre elpriser nästa vecka.
Vi på Börskollen rekommenderar de med timprisavtal att hålla koll på elpriserna och anpassa elanvändningen för att undvika de högsta kostnaderna under dessa volatila tider.