En gudabenådad portfölj – så placerar Svenska kyrkan miljarderna

Svenska kyrkans kapitalförvaltning har valt sin egen väg och avstår till exempel helt från investeringar i den hajpade försvarsindustrin, trots att det resulterat i missade aktievinster. Kapitalförvaltningen nådde ändå ett resultat på över en miljard kronor förra året. Med strikta riktlinjer och ett starkt hållbarhetsfokus har kyrkan istället hittat andra vinnande sektorer.
- Svenska kyrkans kapital nådde ett resultat på 1,1 miljarder kronor för 2024.
- Investeringar i försvarsindustrin undviks för att följa kyrkans värderingar.
- Fokus på hållbara satsningar inom den gröna omställningen.
Enligt en nyhet från Placera, har Svenska kyrkans kapitalförvaltning rapporterat ett resultat på 1,1 miljarder kronor för 2024. Men trots en totalavkastning på 10 procent, underpresterade deras globala aktieförvaltare jämfört med index.
Skälet var en viss undervikt i Mag7-bolaget som hade ett väldigt starkt fjolår.
Hållbara investeringar i fokus
Kyrkans kapitalförvaltning undviker investeringar i sektorer som vapen, tobak och fossil energi för att följa sina värderingar. Detta har lett till att de missat uppgången i försvarsaktier under senare år.
Finanschefen Johan Barkfeldt säger till Placera att deras investeringar speglar kyrkans etiska ställningstaganden.
Det rimmar inte alls med kyrkans värderingar. Johan Barkfeldt, Svenska kyrkan
Avyttrar inkonsekventa fonder
För att säkerställa att deras investeringar är i linje med kyrkans värderingar, har Svenska kyrkan historiskt avyttrat fonder som inte uppfyller deras krav. Samarbeten med fondförvaltare bygger ofta på långvariga relationer där hållbarhet är centralt.
Gröna satsningar och alternativa placeringar
En stor del av kyrkans kapital är investerat i gröna omställningsprojekt. 25 procent av kapitalet ligger i alternativa tillgångar, som vindkraftverk och solparker. Dessa investeringar syftar både till att ge avkastning och bidra till en hållbar framtid.
Största innehaven i portföljen
Enligt Placera är Svenska kyrkans största innehav Atlas Copco (6 procent), Hexagon (5 procent), AstraZeneca (5 procent) och Essity (4 procent), när det gäller svenska aktier.