Elon Musks X riskerar böter för brott mot EU:s digitala lagar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Elon Musks X riskerar böter för brott mot EU:s digitala lagar

Elon

Elon Musks sociala medieplattform X, tidigare känd som Twitter, står inför potentiella böter för att ha brutit mot EU:s Digital Services Act. Enligt ett preliminärt beslut från EU-kommissionen kan företaget tvingas betala upp till 6 procent av sin försäljning som straff. Wall Street Journal rapporterar om detta efter en omfattande granskning av plattformen.

  • X:s verifieringsfunktion med blå bockar anses vilseledande.
  • Bristande transparens kring reklam på plattformen.
  • Begränsad tillgång för forskare till offentlig data.

Enligt en artikel från Wall Street Journal, har EU-kommissionen funnit att X bryter mot flera aspekter av Digital Services Act. Detta preliminära beslut är resultatet av flera månaders granskning av plattformen och pekar på tre huvudsakliga överträdelser.

Verifieringsfunktion anses vilseledande

EU-kommissionen menar att X:s funktion med den blå bocken, som tidigare endast gavs till användare som ansågs autentiska och anmärkningsvärda, nu är ett olagligt verifieringsverktyg. Den blå bocken kan numera köpas av vem som helst, vilket riskerar att vilseleda användarna.

Bristande reklamtransparens

En annan anmärkning från kommissionen är att X inte erbjuder tillräcklig transparens när det gäller reklam. Plattformen ger inte korrekt tillgång till sitt reklamlager, vilket bryter mot kraven på öppenhet enligt Digital Services Act.

Begränsad forskartillgång till data

Den sista stora anmärkningen gäller X:s restriktioner mot kvalificerade forskare som vill få tillgång till offentlig data från plattformen. Detta hindrar forskare från att utföra oberoende analyser, vilket är ett brott mot EU:s regler.

Då dessa upptäckter är preliminära har X en möjlighet att svara på anmärkningarna innan ett slutgiltigt beslut fattas. Vid skrivande stund har X inte kommenterat ärendet till Wall Street Journal.

På Börskollen följer vi noga utvecklingen av denna fråga och kommer att uppdatera våra läsare om eventuella nya händelser i ärendet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om X

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien X

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt