Elon Musk: "Vi har grävt vår egen grav"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Elon Musk: "Vi har grävt vår egen grav"

Elon

Teslas rapport kom in sämre än väntat men alla tålmodiga Tesla-fans har äntligen ett första leveransdatum för Cybertruck, som dragit ut på tiden. Eller som Elon själv uttryckte sig gällande framtagandet av modellen: "Vi har grävt vår egen grav".

Teslas VD Elon Musk har varnat att produktionen av det mycket efterlängtade elpickupfordonet Cybertruck kan stöta på betydande utmaningar. Musk gjorde detta meddelande under kvartalsrapporten igår, där han också avslöjade att leveranserna av Cybertruck skulle börja den 30 november.

Trots att Tesla är världens mest värdefulla biltillverkare har företaget ännu inte tagit sig in på den lönsamma och populära pickupfordons-marknaden i USA. Cybertruck förväntas konkurrera med elektriska pickupfordon från t.ex Rivian, Ford och General Motors på den heta marknaden i USA bland annat.

Foto: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Musk medgav att det fanns svårigheter med att öka produktionen och göra Cybertruck-modellen lönsam. Han uttryckte sig tom så starkt och sa att företaget hade "grävt sin egen grav" med fordonet.

1 miljon personer har reserverat Cybertruck

Tesla har tidigare sagt att man har kapacitet att producera över 125 000 Cybertrucks årligen, med potential att öka det antalet till 250 000 fram till 2025.

Trots dessa utmaningar har över 1 miljon personer reserverat fordonet genom att lägga en deposition.

Det återstår att se hur många av dessa som fortf. önskar leverans men att intresset är stort kan man inte sticka under stolen med.

Emellertid är vissa analytiker skeptiska till Cybertruck's försäljningsutsikter, särskilt på kort sikt. Tesla förväntas annonsera prissättningen för fordonet vid nästa event, vid sin fabrik, i Texas den 30 november.

Priset på Cybertruck

Företaget hade ursprungligen som mål att prissätta Cybertruck under 40 000 dollar år 2019, men stigande priser på råmaterial för batterier har troligen påverkat det slutliga priset. Konkurrerande elektriska pickupfordon som Rivian's R1T börjar på 73 000 dollar, medan Ford's F-150 Lightning börjar på cirka 50 000 dollar.

Detta rapporterar Reuters om.

Minskad efterfrågan på elbilar

Under de senaste månaderna har efterfrågan på elektriska fordon minskat på grund av högre räntor, vilket har ökat finansieringskostnaderna och avskräckt konsumenterna från större inköp. Som svar har Tesla aggressivt sänkt priserna på sina bilar i år för att locka fler kunder och framöver ta igen förlorade marginaler genom sin självkörande programvara (FSD), med höga marginaler, i framtiden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Rivian Automotive

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt