Elon Musk förklarar sitt fackmotstånd – föreslår intern omröstning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Elon Musk förklarar sitt fackmotstånd – föreslår intern omröstning

Elon

Det amerikanska bilfacket UAW har initierat en omfattande kampanj för att fackansluta flera stora biltillverkare, däribland Tesla, vilket kan innebära problem för företaget. Elon Musk, Teslas VD, har offentligt uttalat sig om sitt motstånd mot fackföreningar, men av anledningar som kanske inte är vad folk väntar sig.

UAW i Amerika har nu satt igång en storsatsning för att ansluta 13 icke-anslutna biltillverkare till facket. Utöver Tesla räknas även Volvo Cars, Volkswagen, Toyota, BMW och Mercedes till dessa företag.

Nyligen ingångna avtal mellan UAW och GM, Ford och Stellantis innebär höjda löner med 25% fram till 2028, och vissa anställda kan räkna med löner över en miljon kronor.

Du behöver inte oroa dig för hur du ska betala din hyra eller föda din familj medan företaget tjänar miljarder. Ett bättre liv finns där ute, säger UAW:s ordförande Shawn Fein i en kampanjvideo.

Musks motstånd mot fackföreningar

Elon Musk har uttryckt sitt motstånd mot fackföreningar vid flera tillfällen. Under en intervju vid New York Times DealBook Summit som gick av stapeln häromdagen framförde han sitt resonemang.

Det finns många människor på Tesla som gått från golvet till ledningen och vi äter alla vid samma bord och parkerar på samma parkeringsplats

"Jag tror att det i allmänhet inte är bra att ha ett motsatsförhållande mellan människor på golvet och andra typer av anställda. Jag tycker inte om något som skapar en sorts herrar och bönder, och jag tror fackföreningarna försöker skapa negativitet och just detta i ett företag. Det finns många människor på Tesla som gått från golvet till ledningen och vi äter alla vid samma bord och parkerar på samma parkeringsplats", säger Elon Musk.

Musk föreslår intern omröstning

Elon Musk har lagt fram ett förslag om en intern omröstning angående fackanslutning. Han menar att om Tesla skulle bli fackligt organiserade i USA beror det på att företaget självt har misslyckats.

Utmaningen på företaget är hur vi kan behålla fantastiska människor att göra det hårda arbetet med att bygga bilar när de har sex andra möjligheter som de kan jobba med istället och som är enklare

Vi ger alla anställda aktieoptioner, det har gjort många människor som arbetar på golvet till miljonärer fast de inte ens visste vad en aktie var", avslutar Elon Musk.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BMW

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt