Eljättens vd varnar för extrema priser: ”Har ännu inte fått känna på en kall vinter”

Mind Energy, med Louise Hahn som vd, varnar för en framtid med mer extrema prisrörelser på elmarknaden. Den europeiska energimarknaden har blivit alltmer volatil sedan Rysslands invasion av Ukraina, och energibolag förbereder sig för en utmanande tid. ”Sedan 2022 har vi haft tre milda vintrar i rad”, säger Hahn till Tidningen Näringslivet.
- Mind Energy varnar för potentiellt extrema prisökningar på el.
- Negativa elpriser ökar i frekvens, påverkar kraftmarknaden.
- Behov av balanserad energiproduktion och hedgingstrategier.
Energimarknaden står inför stora utmaningar, något som Louise Hahn, vd för Mind Energy, lyfter fram i en intervju med Tidningen Näringslivet. Sedan kriget i Ukraina startade har energipriserna blivit mer oförutsägbara, förstärkt av Tysklands beslut att avveckla kärnkraft och delvis kolkraft.
Utmaningar med väderberoende energikällor
Europa har haft tur med milda vintrar de senaste åren, men en kall vinter kan drastiskt förändra situationen. En så kallad "dunkelflaute", där sol- och vindkraft producerar minimalt, kan leda till extrema prisökningar. Exempelvis nådde elpriserna i Sverige nästan 10 kronor per kilowattimme under en sådan period.
Man ska inte glömma bort att vi sedan 2022 har haft tre milda vintrar i rad. Vi har ännu inte fått känna på vad en kall vinter innebär. Louise Hahn, vd på Mind Energy
En kombination av torrår och kalla vintrar kan sätta stor press på energisystemet. Mind Energy understryker vikten av balans mellan produktion och konsumtion, särskilt när väderberoende energikällor inte kan leverera.
Vikten av hedging och balanserad produktion
Företag uppmanas att se över sina hedgingstrategier för att skydda sig mot volatila priser. Mind Energy betonar att negativa elpriser, som ofta uppstår vid överproduktion av sol- och vindkraft, har ökat betydligt. Dessa priser kan vilseleda konsumenter då de får betalt för att konsumera el.
Enligt Mind Energys statistik förväntas antalet timmar med negativa elpriser öka i framtiden, vilket påverkar kraftkällornas prisfångst och incitament för investeringar i planerbar elproduktion.
Framtida lösningar och investeringar
Trots ökade förväntningar på batterier och "Power to X" (som grön vätgas) är investeringarna i dessa teknologier fortfarande begränsade. Louise Hahn säger till Tidningen Näringslivet att Mind Energy ser ett behov av betydande investeringar för att balansera marknaden och säkerställa stabil energiproduktion.
Slutligen betonar Louise Hahn vikten av att förstå konsekvenserna av politiska beslut och att säkerställa en robust energimarknad för att undvika förlust av tilltro från samhället.