Ekonomerna uppmanar Riksbanken att sänka räntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ekonomerna uppmanar Riksbanken att sänka räntan

Ekonomerna

Enligt LO-ekonomerna bör Riksbanken agera omgående och sänka räntan. De menar att skadorna av tidigare räntehöjningar redan är märkbara och att ekonomiska problem riskerar att förvärras framöver. Detta kommer i ljuset av LO:s kritik mot tidigare räntehöjningar.

LO har under en längre period uttryckt kritik mot Riksbankens beslut att höja räntorna. Deras ekonomer menar att dessa räntehöjningar redan har haft en negativ inverkan på Sveriges ekonomi och uppmanar nu Riksbanken att sänka räntan så snabbt som möjligt.

Ekonomin påverkas av interna problem

LO-ekonomen Torbjörn Hållö poängterar att det inte råder någon global lågkonjunktur. Istället upplever euroområdet en relativt låg tillväxt, men det är ändå positiv tillväxt. Svensk export fortsätter dessutom att gå bra. "De stora problemen vi har i Sverige är hemmasnickrade", säger Hållö till nyhetsbyrån.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Prognos för arbetslöshet och styrränta

Under ett seminarium kommer LO-ekonomerna att presentera utsikterna för den svenska ekonomin. De förutspår att arbetslösheten kommer att stiga från 7,7 procent i år till en topp vid 8,7 procent nästa år. Hållö tror även att styrräntan kommer att ligga kvar på 4 procent under det första halvåret, för att sedan sänkas till 3 procent under det andra halvåret. Det är dock inte uteslutet att sänkningen sker snabbare än så. Hållö anser att Riksbanken tidigare har överreagerat, både uppåt och nedåt, och att det nu krävs en bättre balans.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt