Ekonomer uppmanar Riksbanken till dubbelsänkning av räntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Ekonomer uppmanar Riksbanken till dubbelsänkning av räntan

Ekonomer

Flera framstående personer inom finansvärlden uppmanar Riksbanken att sänka räntan med 50 punkter vid nästa möte. Enligt Dagens industri behöver Sveriges ekonomi stark stimulans för att undvika en fördjupad lågkonjunktur.

  • Förespråkare menar att inflationsrisken är låg och ekonomin behöver stimulans.
  • Flera prominenta röster, inklusive Christer Gardell och LO, stöder förslaget.
  • Svenskt Näringslivs chefsekonom är skeptisk till en så stor sänkning.

Enligt en rapport från Dagens industri uppmanar flera framstående personer och organisationer inom finansvärlden Riksbanken att genomföra en dubbelsänkning av räntan med 50 punkter vid nästa möte.

Stark stimulans för ekonomin

Förespråkarna, inklusive Christer Gardell, grundare av Cevian, menar att Sveriges ekonomi behöver en stark stimulans för att undvika en fördjupad lågkonjunktur. Gardell påpekar att inflationsrisken är låg och att inflationen, mätt som KPIF, sannolikt kommer att falla ytterligare.

"Sveriges konjunktur behöver all hjälp som den kan få. Det finns absolut inga skäl att vänta med ett stort steg", säger Christer Gardell till Di.

Brett stöd för dubbelsänkning

En liknande bild delas av andra framstående personer, såsom New Wave-grundaren Torsten Jansson, Axel Johnsons koncernchef Thomas Ekman, LO, Swedbank, nationalekonomiprofessorn Lars Calmfors och sparekonomen Claes Hemberg. De anser alla att en dubbelsänkning av räntan är nödvändig för att stärka ekonomin.

Försiktiga röster

Trots det breda stödet finns det även försiktiga röster. Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom för Svenskt Näringsliv, tror inte att en dubbelsänkning är trolig. Han påpekar att Riksbanken tenderar att vara försiktig och föredrar mindre steg för att undvika risken att sänka för mycket för snabbt. Daunfeldt tror istället på en mindre sänkning nu med möjligheten till fler sänkningar senare.

Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noggrant och rapportera vidare om hur Riksbanken kommer att agera vid sitt nästa möte.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien New Wave

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt