Efter rapport och Buffett-sälj: Är Apple-aktien köpvärd?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Efter rapport och Buffett-sälj: Är Apple-aktien köpvärd?

Efter

Efter senaste kvartalsrapporten har Morningstar höjt sitt verkliga värde på Apple-aktien till 185 USD per aktie. Trots positiva utsikter för iPhone-tillväxt och tjänsteintäkter, anser de att aktien är övervärderad. Frågan är om investerare bör köpa, sälja eller behålla sina Apple-aktier?

  • Morningstar höjer sitt verkliga värde för Apple till 185 USD per aktie.
  • Fortsatta utmaningar på den kinesiska marknaden påverkar tillväxten.
  • Aktien bedöms som övervärderad trots positiva utsikter för iPhone och tjänster.

Uppskattning av verkligt värde för Apple

I en färsk analys har Morningstar har höjt sitt uppskattade verkliga värde för Apple till 185 USD per aktie, en ökning från tidigare 170 USD. Den nya värderingen reflekterar förväntningar på långsiktig tillväxt inom iPhone-segmentet, särskilt med införandet av generativ AI i de senaste modellerna. Trots detta kvarstår utmaningar, särskilt på den kinesiska marknaden där inhemska smartphone-alternativ pressar försäljningen.

Morningstars analys ser en nedsida på ca 10-15 procent för teknikjätten.

Intäkter från tjänster, som är företagets näst största intäktskälla efter iPhone, växer fortsatt starkt. Morningstar ser positivt på tvåsiffriga tillväxttal för tjänsteintäkter under räkenskapsåret 2024.

Trots dessa positiva utsikter anser Morningstar att Apples aktie är övervärderad. De menar att för att motivera nuvarande aktiekurs skulle en iPhone-tillväxt på närmare 20% krävas, jämfört med deras förväntade tillväxt på närmare 10%.

Buffett har storsålt i Apple – men fortsatt hans största innehav

Som vi tidigare har rapporterat om har Berkshire Hathaway sålt omkring 390 miljoner Apple-aktier under det andra kvartalet. Detta efter att konglomeratet redan hade avyttrat 115 miljoner aktier mellan januari och mars, parallellt med att Apples aktiekurs steg med 23 procent. Trots dessa försäljningar kvarstår Apple som Berkshires största innehav.

Vid utgången av juni ägde Berkshire Hathaway fortfarande cirka 400 miljoner Apple-aktier, till ett värde av 84,2 miljarder dollar. Detta belopp är mer än dubbelt så stort som värdet på deras näst största innehav i Bank of America, som uppskattas till cirka 41 miljarder dollar.

Buffett indikerade vid stämman att avyttringen gjordes av skatteskäl efter betydande vinster. Han antydde också att försäljningen kan bero på att han vill undvika en högre skattenota längre fram ifall skatterna skulle höjas för att finansiera det amerikanska budgetunderskottet.

"Men omfattningen av denna försäljning tyder på att det kan vara mer än bara ett skattebesparande drag", skriver CNBC i en kommentar.

Argument från optimister och pessimister

Morningstar framhäver också i sim analys att Apple-optimister gärna framhåller bolagets expansiva ekosystem av integrerad hårdvara, mjukvara och tjänster som en stark konkurrensfördel. Övergången till egen chiputveckling har också påskyndat produktutvecklingen och ökat differentieringen. Dessutom har Apple en stark balansräkning och genererar betydande kassaflöde som återförs till aktieägarna.

Pessimister pekar på Apples beroende av konsumentutgifter och preferenser, vilket skapar cyklicitet och potentiella störningar. Företagets starka beroende av leveranskedjor i Kina och Taiwan medför också geopolitisk risk, enligt Morningstar. Försök att diversifiera till andra regioner kan pressa lönsamheten eller effektiviteten. Dessutom övervakas Apple noga av tillsynsmyndigheter, vilket kan leda till ytterligare regleringar som påverkar delar av företagets ekosystem negativt.

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen noga och uppdaterar med nya insikter och analyser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt