Efter inflationsbakslaget: Då kommer första sänkningen – enligt fem olika analytiker
Den senaste statistiken visar en oväntad uppgång i inflationen till 5,4 procent i januari. Detta utgör en besvikelse för marknaden då analytiker hade förväntat sig lägre siffror. KPIF-inflationen steg också över analytikernas förväntningar till 3,3 procent. Branchbedömare tycker till om hur dagens inflationssiffra kan påverka tidpunkten för en första räntesänkning från Riksbanken!
- Swedbank och Nordea förutspår en första räntesänkning från Riksbanken i maj.
- Handelsbanken menar att Riksbanken behöver se flera månader av positiva inflationsutfall innan de kan känna sig säkra på att trenden är stark nog.
- En räntesänkning i mars är osannolik enligt terminshandeln i Bloomberg.
Läs också: Oväntat hög inflation i januari
Bankernas prognoser om första räntesänkningen
Swedbank anmärker att den så kallade korgeffekten, som sänkte månadsinflationen mätt enligt KPI med en fjärdedels procent, får siffrorna att framstå som bättre än de egentligen är. Detta är negativt för Riksbanken. Trots detta står analytikerna fast vid att styrräntan kommer att sänkas vid majmötet.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson delar Swedbanks syn på en kommande räntesänkning i maj. Han menar att kärninflationen i januari var högre än förväntat men att detta inte ändrar den övergripande bilden. Han förutspår att inflationen kommer att falla under de kommande månaderna och bli för låg senare i år.
Detta rapporterar bland annat Dagens industri om.
Handelsbanken menar att Riksbanken behöver se flera månader av positiva inflationsutfall innan de kan känna sig säkra på att trenden är tillräckligt stark. De tror att centralbanken kommer att sänka styrräntan vid junimötet.
Öhman Fondens räntechef Lars Kristian Feste ser nedgången i kärninflationen som positiv. Han tror att den första räntesänkningen kommer i slutet på det andra kvartalet i år.
Nordnets Frida Bratt tror att den svenska centralbanken drar till med en första sänkning sent i vår, eller i början av sommaren. Hon förklarar också att januari är en lurig månad rent inflationstekniskt, skriver Privata Affärer.
"Vid en första anblick ser det här ut som en kalldusch, men jag tycker att man ska fokusera på den övergripande trenden för inflationen som är nedåtgående", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och tillägger;
"Tittar man närmare på siffrorna ser man att inflationsuppgången till stora delar drivs av högre elpriser än i januari i fjol samt stigande bostadsrättsavgifter och hyror. Prisökningar som beror på Riksbankens räntehöjningar."
Vad säger då marknaden?
Enligt terminshandeln i Bloomberg har sannolikheten för en räntesänkning vid Riksbankens nästa räntebesked minskat till 20 procent efter det oväntat höga inflationsutfallet.
Läs också: Bolånetips: Sex banker som har sänkt sin rörliga snittränta mest