Efter beskedet: Sex aktörer tippar på när första räntesänkningen kommer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Efter beskedet: Sex aktörer tippar på när första räntesänkningen kommer

Efter

Riksbanken meddelade under föregående vecka att det finns en möjlighet för räntesänkning under första halvåret 2024, tidigare än vad som tidigare prognostiserades. Den potentiella räntesänkningen är en konsekvens av att risken för ihållande hög inflation har minskat. Nedan summerar vi vad olika marknadsaktörer läser in kring beskedet och när första räntesänkningen kan tänkas komma. Detta rapporterar bland annat Finwire och flera andra nyhetsmedier.

  • Riksbanken kan sänka räntan tidigare än väntat på grund av minskad risk för hög inflation.
  • Fem marknadsaktörer tycker till om sin syn på beskedet och när den första sänkningen kan ske.

Sänkning av styrräntan kan ske tidigare än väntat

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad vid 4 procent, men indikerade att det finns en möjlighet för en sänkning under första halvåret 2024. Detta skulle vara tidigare än den tidigare prognosen som visade att den första räntesänkningen inte skulle ske förrän 2025. Riksbanken motiverar detta med att risken för bestående hög inflation har minskat.

Så tänker marknadsaktörer om beskedet

Marknadens aktörer har olika åsikter om Riksbankens besked. Nedan summerar vi;

Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste förväntar sig en räntesänkning först i slutet av juni 2024.

Nordea kallar Riksbankens agerande för "duvaktigt" och anser det troligt med räntesänkningar under första halvåret i år.

SEB:s ekonom Robert Bergqvist menar att Riksbanken tagit ett stort beslut;

"Förväntat STORT fotbyte av Riksbanken. Räntan kvar på 4.0% men plötsligt tar man ordet 'sänkning' i sin mun. Omvärldspress/stress fr Fed/ECB när inflations- & räntekurvor pekar nedåt. Räntan 4% är på tok för restriktiv för svenska ekonomin. Prognos: räntan sänks 7/5 (efter ECB/Fed)", skriver han på X.

Danske Bank är något mer återhållsamma med en prognos om tre sänkningar och en styrränta på 3,25 procent vid utgången av året, enligt Maria Landeborn. Första sänkningen väntas först i juni.

Morgan Stanley gör bedömningen att riksbankschef Thedéen kommer att följa John på ECB på grund av valutaoro. Däremot så kan Riksbanken agera innan ECB, men bara ifall kärninflationen noterar nedåtgående momentum.  De bedömer att den första sänkningen kommer i juni.

Nordnets sparekonom Frida Bratt betonar att Riksbankens besked är ett glädjebesked för bolånetagare. Hon förutspår 3-4 räntesänkningar under 2024, men påpekar att prognosen är osäker och beror på inkommande data.

Vad säger då marknadens prissättning?

TT rapporterar att prissättningen på marknaden nu pekar tydligt på en räntesänkning i maj och sex sänkningar totalt i år. Därefter väntas ytterligare två sänkningar 2025, ned till en styrränta på 2,00 procent.

Läs mer: Marknaden tror på halverad ränta 2025

Jämförelsetabell: Här hittar du lägsta bolåneräntan idag

I listan här nedan från Compricer kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Effekter på bostadsmarknaden – "sällsynt dåligt läge att binda räntan"

Fastighetsbyrån, som är nära knutet till Swedbank, bedömer att dagens räntebesked innebär en upptining av bostadsmarknaden.

"Vi såg effekter efter förra räntebeskedet med en lite mer positiv känsla och syn på bostadsmarknaden. Dagens besked var väntat men den justerade prognosen kan sannolikt leda till ännu lite varmare vindar på marknaden. Vi förväntar oss inte några prisökningar i det här läget men sannolikt, och förhoppningsvis, att fler bostadskonsumenter vågar agera genomföra sina bostadsaffärer fullt ut", kommenterar mäklarfirmans vd Johan Engström.

Frida Bratt tillägger också att hon anser att det nu är ett ogynnsamt läge att binda sin boräntan. I en kommentar till Privata Affärer säger hon;

Det är ett sällsynt dåligt läge att binda räntan – då missar man ju hela resan nedåt."

Läs även: Statistik: Så hög andel väljer rörlig boränta – trots kraftig sänkning av bundna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt