Räntebeskedet – en positiv signal för Riksbanken
För femte mötet i rad låter Europeiska centralbanken (ECB) styrräntorna ligga kvar på en rekordhög nivå. Riksbanken och svenska låntagare kan ändå dra en suck av lättnad, bedömer chefsekonomen Jens Magnusson vid SEB. Beskedet var det högst väntade.
Beskedet var det högst väntade. Den viktiga så kallade insättningsräntan ligger därmed kvar på den historiska rekordnivån 4,00 procent, efter en serie snabba höjningar 2022–2023.
Kanske mer intressant var då kommunikationen kring räntebeskedet. Från ECB-håll lyfter man nu att inflationstrycket fortsätter att falla, vilket ses som glädjande utifrån att man i USA så sent som i går uppvisade ny statistik där inflationen visat sig väldigt seglivad.
– Det här bekräftar vår prognos om en junisänkning och det finns ingen anledning att ompröva, det är ett lugnande besked för Riksbanken, säger Jens Magnusson till TT.
Stor betydelse
Det är också marknadens generella syn där man i nuläget tror på en närapå 80-procentig sannolikhet för en räntesänkning i juni. Vilken väg ECB väljer har också stor betydelse för den svenska Riksbanken. Efter den amerikanska inflationssmällen i går har det befarats att riksbankschefen Erik Thedéen och Riksbanken kommer att behöva avvakta om nu den amerikanska motsvarigheten Federal Reserve gör detsamma.
– Fed är viktigast för hela världens ekonomi och kommer alltid att vara viktig. För Riksbanken och Sverige är det ändå så att man sneglar mer på ECB, den svenska kronan mot euron står i fokus. Man vill inte hamna alltför långt ifrån ECB, säger Jens Magnusson.
ECB-chefen Christine Lagarde påpekade också på presskonferensen efteråt att man inte är beroende av Fed även om man nu tittar på all data.
På fredag morgon presenteras också ännu en ny pusselbit för Riksbanken kring hur man ska göra med en eventuell räntesänkning när inflationsstatistik levereras för mars månad.
Ny inflationssiffra
Jens Magnusson och SEB bedömer dock fortsatt att pressade svenska hushåll kan se fram emot en räntesänkning redan i maj.
– Om Riksbanken gör samma tolkning som marknaden av detta och stärks i sin tolkning att det kommer en sänkning i juni från ECB så gör det det enklare för Riksbanken att sänka i maj, säger han.
Källa: Tobias Österberg/TT