Efter dagens räntebesked: "Det är vidöppet"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Efter dagens räntebesked: "Det är vidöppet"

Efter

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar som väntat sina styrräntor oförändrade. Hur det blir i september däremot? – Det är vidöppet, enligt ECB:s ordförande Christine Lagarde. Räntebeskedet från ECB var högst väntat.

Räntebeskedet från ECB var högst väntat. Efter junisänkningen med 0,25 procentenheter var det ingen i Bloombergs prognos som bedömde att ECB skulle gå vidare med ytterligare en sänkning gällande insättningsräntan och den ligger därmed kvar på 3,75 procent, samma nivå som Riksbankens styrränta.

Även om inflationen i eurozonen sjönk till 2,5 procent i juni finns det fortsatt osäkerhet bedömer ECB, som spår att inflationsmålet inte nås förrän en bit in på 2025. Centralbanken höjer bland annat ett varningens finger för tjänsteinflationen som anses som fortsatt hög.

Från marknadshåll är nu fokus på om det i stället blir en ny räntesänkning i september. På den efterföljande presskonferensen duckade dock Lagarde när det gäller svaret:

– Det är vidöppet och beror på de data vi kommer att få in fram tills dess, säger hon.

Marknaden ser det dock inte som speciellt vidöppet, i nuläget ses det som 80 procents sannolikhet att det faktiskt blir en räntesänkning i september.

Lagarde medger samtidigt att riskerna för den ekonomiska tillväxten "fortfarande är viktad mot nedsidan". Det finns också en oro för världsekonomin skulle kunna utvecklas svagare om handelstullar nu skulle etablera sig i allt större utsträckning, något som varit i fokus den senaste tiden mellan EU och Kina.

När det gäller vilken eventuell påverkan det skulle få om Donald Trump vinner presidentvalet i USA, vill dock inte Lagarde spekulera i.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt