ECB-chefen varnar för en fragmenterad global ekonomi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

ECB-chefen varnar för en fragmenterad global ekonomi

ECB-chefen

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), menar att vi nu befinner oss vid en kritisk tidpunkt. I sitt tal vid European Banking Congress betonade hon att den globala ekonomin splittras i konkurrerande block, och att Europa står inför stora utmaningar, inklusive en åldrande befolkning och en ökad risk för klimatrelaterade katastrofer.

Enligt Lagarde ser vi tecken som tyder på att den globala ekonomin blir allt mer fragmenterad. Hon påpekar att detta kan försvåra handel och skapa osäkerhet. Vidare uttrycker hon oro för Europas framtid, där en minskning av arbetskraften kan börja redan 2025 på grund av en åldrande befolkning.

Klimatkrisen och åldrande befolkning - två stora utmaningar

Lagarde understryker även att risken för klimatkatastrofer ökar för varje år som går. För att bemöta dessa utmaningar föreslår hon massiva investeringar på kort tid, vilket hon beskriver som en "generationsinsats". Hon menar att det är viktigt att flytta försörjningskedjorna närmare hemmaplan i takt med att nya handelshinder uppstår.

"När våra samhällen åldras kommer vi att behöva implementera ny teknik så att vi kan producera mer med färre anställda. Digitalisering kommer att hjälpa. Och när vårt klimat värms upp kommer vi att behöva föra den gröna omställningen framåt utan några ytterligare förseningar", säger Lagarde.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Behovet av snabba och massiva investeringar

Lagarde betonar att det krävs snabba och stora investeringar för att bemöta dessa utmaningar. De måste fokusera på att flytta produktion närmare hemmaplan och att driva den gröna omställningen framåt. För att hantera en åldrande befolkning och en minskande arbetskraft, understryker hon vikten av att införa ny teknik och digitalisering.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt