E-handeln sjunker - Så mycket mindre shoppade svenskarna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

E-handeln sjunker - Så mycket mindre shoppade svenskarna

E-handeln

Trots en ökning av antalet e-handlande konsumenter under oktober i år, har totalomsättningen inom e-handeln faktiskt minskat. Fler konsumenter har handlat, men beloppet som de spenderade var markant lägre än i oktober förra året.

Enligt statistiken e-handlade 67 procent av konsumenterna i oktober i år, jämfört med 64 procent samma månad förra året. Men den genomsnittliga totala köpesumman per e-handelskonsument för oktober månad var 13 procent lägre än i oktober 2022. Detta har lett till en minskad totalomsättning i e-handeln.

Oktober var ännu en tuff månad för e-handeln i ett läge där flera e-handlare jobbar hårt för att nå lönsamhet. Många konsumenter har sannolikt hållit lite extra hårt i plånboken för att vänta in attraktiva erbjudanden i november - Per Ljungberg på Svensk Handel

E-handelsomsättningen på nedgång

E-handelsindikatorn mäter omsättningen i löpande priser utan att justera för inflation, men en uppskattning av volymutvecklingen görs. Den totala omsättningsminskningen på 8 procent i löpande priser i oktober motsvarar en minskning av totala e-handelsvolymen med 14 procent.

E-handelns omsättning uppgick därför under oktober till 10,8 miljarder kronor vilket är en minskning mot oktober förra året då samma siffra låg på 11.7 miljarder.

Från januari till och med oktober har e-handelsomsättningen minskat med 6 procent i löpande priser jämfört med samma period under fjolåret. För vissa branscher är denna minskning ännu större. Elektronikhandeln, som har backat 15 procent hittills i år, hade nära 30 procent av sin årliga e-handelsomsättning i november och december 2022. Detta gör de kommande månaderna kritiska för e-handeln.

Detta rapporterar Svensk Handel om.

Viktigheten av Black Week för e-handeln

Black Week, som äger rum denna vecka, är en av de mest betydande högtiderna för e-handeln. För många företag, särskilt mindre företag, är denna vecka av stor betydelse. Men det finns flera lagar och regler att följa när det gäller rea-priser. Svensk Handel lägger stor vikt vid att utbilda sina medlemmar i dessa frågor och uppmanar alla att följa de riktlinjer som finns.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt