Dyrt studentfirande – "kan vara ångestladdat"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dyrt studentfirande – "kan vara ångestladdat"

Dyrt studentfirande – "kan vara ångestladdat"

Sjung om studentens lyckliga dag, heter det i studentsången. Men det riskerar även att bli en mycket dyrbar dag, för studentens föräldrar. Det gäller att göra en plan – annars kan det gå överstyr. Planerandet inför årets student är redan i gång.

Planerandet inför årets student är redan i gång. För många har det pågått i månader med hyra av lokal, flak och inköp av kläder.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, har tittat närmare på studentkostnaderna. För de flesta landar ett studentfirande på mellan 10 000 och 15 000 kronor – men kan kosta mindre och betydligt mer.

– Som allting annat här i livet: du kan göra en låg budget, du kan ha en lyxvariant. Där ser vi en enorm variationsvidd, säger Arques och ger ett exempel:

En studentmössa kan kosta över 6 000 kronor. Några få kanske väljer en för 4 000 – men de allra flesta en för cirka 1 500 kronor.

Olika traditioner

Kulturen på orten och vilka traditioner som hör studenten till varierar stort, menar Arques. Han får medhåll av Jonatan Lamy som är ordförande för Sveriges Elevkårer, som säger att det kan ta lång tid att spara ihop pengar med enbart studiemedel om studenten inte har ett extrajobb eller får hjälp hemifrån.

Sveriges Elevkårer har olika initiativ runt om i landet för att få ned kostnaderna, som att avtala ett lägre pris för vissa saker.

– Många elevkårer erbjuder en stödfond som man kan ta emot medel ifrån om man själv inte har råd att bekosta sitt studentfirande, säger Lamy.

– Initiativen har aktualiserats i takt med att det har blivit mer av en samhällsdebatt kring studentfirandets kostnader.

För många familjer – inte minst ensamstående med barn – kan studenten vara ångestladdad, menar Arques.

– Man vill att ens barn ska passa in i gruppen och inte ha det sämre än någon annan. Det kan vara svårt för föräldrar att leva upp till, och då finns även risken att man tar krediter, säger Arques som starkt avråder från detta.

Gör upp en plan

För att få ner kostnaderna, och se till att det inte går överstyr, gäller det att ha en plan – som bör sjösättas redan nu. Börja att lista vilka önskemål studenten har, sätt en prislapp och se vad det landar på.

– Då kanske vi ser över den här planen, kanske drar ner förväntningarna eller ser vad vi kan göra. Utifrån det så gör vi en budget, säger Arques.

Att ta tag i finansieringen tidigt är a och o, enligt Arques.

– Och gör du det, då kan det mycket väl vara så att du kan kosta på dig en mer påkostad studentskiva.

Studentkostnader – budget, mittemellan och lyx

Studentmössa

Budget: 600 kr

Normal: 1 500 kr

Lyx: 4 000 kr

Klänning

Budget: 600 kronor

Normal: 1 200 kronor

Lyx: 3 400 kronor

Kostym, skjorta och slips

Budget: 2 300 kronor

Normal: 4 740 kronor

Lyx: 10 100 kronor

Smink, accessoarer och hår

Budget: 1 800 kr

Normal: 3 900 kr

Lyx: 7 000 kr

Studentplakat

Budget: 300 kr

Normal: 600 kr

Lyx: 850 kr

Studentmottagning med 20 personer:

Catering: 7 900 kr

Egen lagad mat: 1 500-3 000 kr

Studentflak med 20 personer:

Budget: 695 kr/person

Normal: 780 kr/person

Lyx: 1 205 kr/person

Studentskiva (4 stycken):

Budget: 200 kr

Normal: 500 kr

Lyx: 2 000 kr

Källa: Arturo Arques, Swedbank

Källa: Hanna Rasmusson/TT

Nyhetsbrev