Dyrare liftkort i vinter men två fjäll får sänkt pris
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Dyrare liftkort i vinter men två fjäll får sänkt pris

Dyrare

Den tidiga snön och kylan har möjliggjort en tidigare öppning av flera skidbackar i Sverige. I samband med starten av säsongen har flera skidanläggningar höjt sina priser.

Skidåkning blir dyrare

Med starten av den nya vintersäsongen har flera skidorter i Sverige höjt sina priser. De mest märkbara prisökningarna har skett i Kläppen, belägen söder om Dalarna, och i Orsa Grönklitt i Dalarna, med prisökningar på omkring 9 procent och 10 procent respektive rapporterar Dagens Industri i en artikel. Detta innebär att ett veckokort för vuxna under högsäsong i Kläppen nu kostar 2 453 kronor och 1 942 kronor för ungdomar.

Enligt Kläppens marknadschef är prisökningarna ett resultat av inflationen, vilket inkluderar ökade kostnader för el, drivmedel och löner.

Detta rapporterar gp.se om.

Prissänkningar och dynamisk prissättning

Skistar, den börsnoterade skidkoncernen, har även den höjt sina priser, men har valt att sänka priserna vid sin anläggning i Vemdalen, Härjedalen. Här har liftkortet för vuxna minskat med 1,7 procent. Skälet till detta är en dynamisk prissättning där efterfrågan påverkar priset.

Skistars vd Stefan Sjöstrand förklarar prissänkningen med att de har många lediga bäddar under vecka 9 i Vemdalen. För att fylla dessa sänker de priset, förklarar han.

Samtidigt har liftkortspriserna generellt ökat med 5,4% inför säsongen 23/24 på Skistars anläggningar.

Trots dessa prisökningar har antalet bokningar inte minskat. Tvärtom rapporterar Skistar att de för närvarande har 7 procent fler bokningar jämfört med samma period förra året, vilket nästan matchar rekordsäsongen från två år sedan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SkiStar

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SkiStar

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt