Drivmedelsproducentens ägarbyte: En affär styrd av banken

Den saudisk-etiopiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi tvingades sälja sitt innehav i Preem, Sveriges största drivmedelsproducent, på grund av en tvångsförsäljning som initierades av Deutsche Bank. Bakgrunden till detta avslöjas av källor till Dagens Industri.
- Mohammed Al-Amoudi tvingades sälja Preem på grund av banklån.
- Deutsche Bank drev igenom försäljningen av Preem-aktierna.
- Varo Energy blev den nya ägaren av Preem.
Enligt Dagens Industri var det i slutet av mars som det blev offentligt att Varo Energy tar över Preem. Affären genomfördes eftersom Mohammed Al-Amoudis holdingbolag, Moroncha, inte kunde återbetala stora lån till Deutsche Bank. Bankens beslut att sälja Preem syftade till att täcka sin fordran på Al-Amoudi.
Bakgrunden till affären
Preems tidigare ägare, Mohammed Al-Amoudi, använde sitt moderbolag Corral Petroleum som säkerhet för lån hos Deutsche Bank. När Moroncha inte kunde fullfölja sina betalningsåtaganden, agerade banken för att säkra sin fordran genom att sälja Preem.
Varo Energy blev därmed den nya ägaren av Preem, vilket framgår av ett pressmeddelande där det betonas att Deutsche Bank utförde försäljningsavtalet å Moronchas vägnar.
Reaktioner och konsekvenser
Från Al-Amoudis sida har man inte motsatt sig uppgifterna om tvångsförsäljningen, men betonar att affären var en del av en planerad försäljningsprocess av Corral Petroleum.
Det återstår att se hur detta ägarbyte kommer att påverka Preems framtid och verksamhet på den svenska marknaden. Analytiker följer noggrant utvecklingen och det återstår att se vilka strategiska förändringar som kan komma att introduceras av Varo Energy.