Diskriminering av äldre – ”Sverige är bland de sämsta i världen”

Ålderism är en utbredd utmaning på den svenska arbetsmarknaden, trots att samhället blir allt äldre och mer erfaren arbetskraft finns tillgänglig. John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen, belyser vikten av att ändra vår syn på ålder för att undvika ekonomiska förluster.
- Sverige anses vara en av de sämsta i världen på att anställa äldre.
- Ålderism kostar det svenska samhället miljarder årligen.
- Flexibilitet och omställningsförmåga är nyckelfaktorer i framtidens arbetsmarknad.
Enligt en artikel från Kollega, är ålderism ett stort problem i Sverige. John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen, betonar att ålder inte bör påverka bedömningen av en individs kompetens och kapacitet.
Trots detta är Sverige sämst i Norden på att anställa personer över 55 år, och landet hamnar i botten vad gäller respekt för äldre enligt World Values Survey.
Skeva åldersnormer kostar samhället
Mellkvist och Pluskommissionen har belyst att den negativa inställningen till äldre arbetskraft kostar det svenska samhället cirka 70 miljarder kronor årligen. Detta inkluderar inte kostnader för personligt lidande och ohälsa som uppstår från utanförskap på arbetsmarknaden.
Han menar att företagen måste förändra sin inställning för att behålla både yngre och äldre arbetskraft.
Om du vill behålla den yngre arbetskraften måste du visa att du vill satsa på de äldre. John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen.
En ny syn på åldrande behövs
Mellkvist pekar på att i länder med krigserfarenhet finns en starkare respekt för äldre, vilket Sverige saknar. Svensk kultur präglas av individualism och en teknikorienterad mentalitet, vilket har bidragit till åldersfixeringen.
För att möta framtidens arbetsmarknad krävs en flexibel inställning och en ny standard i hur vi ser på ålder.
Vi måste rigga vår arbetsmarknad så vi inte drar alla över en ålderskam. Vi behöver se fler goda och vägledande exempel. Vi behöver en helt ny standard i synen på ålder. John Mellkvist.
Framtidens arbetsliv
Enligt Mellkvist är det nödvändigt att vi förändrar våra åldersnormer för att skapa ett arbetsliv som inte diskriminerar baserat på ålder. Han hoppas att vi om tio år kommer att se tillbaka på dagens ålderism med lika stor förundran som vi nu betraktar tidigare tiders liberala inställning till rökning.