Digitala megatrender du inte får missa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Digitala megatrender du inte får missa

Digitala

I en nyligen publicerad trendrapport av teknik- och managementkonsultföretaget Capgemini identifieras fem digitala megatrender för 2024. Trenderna omfattar allt från generativ artificiell intelligens till en förändring av halvledarindustrin. Utöver detta har också riskkapitalbolaget GP Bullhound och IT-analysföretaget Gartner bidragit med sina egna spaningar, rapporterar Di.

  • Capgemini listar fem digitala megatrender: generativ AI, kvantdatorteknik, halvledarindustrin, batteriindustrin och en ny rymdålder.
  • GP Bullhound betonar betydelsen av AI, en ny sökmotor och automatiserad koldioxidredovisning.
  • Gartner lyfter fram AI-relaterade trender, digitala lösningar för företagens ESG-arbete samt mänskliga rättigheter och "maskinkunder".

Capgeminis trendspaningar

Capgemini menar att generativ AI kommer att bli central, med fokus på mindre AI-modeller som kräver färre resurser och genererar mindre felaktig information. Dessutom förutspår de att kvantdatorteknik kommer att gå från teori till praktik 2024, med konkreta kommersiella tillämpningar i sikte.

Förändringar i halvledarindustrin förutspås också, med Moores lag på väg att genomgå en förändring. Vertikal stapling i flerskiktsstrukturer och utforskning av icke-kiselmaterial är några av de utmaningar som branschen står inför. Batteriindustrin går mot en revolutionerande förändring med fokus på att förbättra prestanda och sänka kostnader. Slutligen pekar Capgemini på en ny rymdålder, med en återgång till månen som en viktig milstolpe.

Detta rapporterar Dagens industri om.

GP Bullhounds och Gartners spaningar

GP Bullhound betonar vikten av att utnyttja AI för att bearbeta stora mängder företagsdata. De pekar också på Apples planer att konkurrera med Google inom sökmotorer, och på greentechföretagens strävan att utveckla automatiserad programvara för koldioxidredovisning.

Gartner påpekar flera AI-relaterade trender, inklusive vikten av förtroende-, risk- och säkerhetshantering inom AI-användning. De tror också att AI kommer att bli mer värdefullt för mjukvaruutvecklare, och att generativ AI kommer att möjliggöra för fler att skapa eget innehåll.

Läs även: Två AI-aktier att köpa och äga kommande 20 år

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Apple

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt