Di ser köpläge: "stabilt och defensivt val som passar i de flesta aktieportföljer"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Di ser köpläge: "stabilt och defensivt val som passar i de flesta aktieportföljer"

Di

Finska försäkringsbolaget Sampo har rapporterat starka siffror för det andra kvartalet. Vinsten före skatt uppgick till 444 miljoner euro, vilket överträffade både föregående års resultat och analytikernas prognoser. Dessutom planerar Sampo att förvärva det danska försäkringsbolaget Topdanmark, vilket kan innebära betydande synergier.

  • Sampos vinst före skatt ökade med 22 procent jämfört med föregående år.
  • Dotterbolaget If rapporterade en vinstökning på 18 procent.
  • Förvärvet av Topdanmark väntas förbättra vinsten per aktie.

Enligt en kommentar i Dagens industri redovisade Sampo en vinst före skatt på 444 miljoner euro för det andra kvartalet, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året. Resultatet överträffade dessutom analytikernas förväntningar, vilket visar på en stark utveckling för bolaget.

Dotterbolagens framgångar

Sampos största dotterbolag, If, rapporterade en vinstökning på 18 procent under kvartalet. Även den brittiska enheten Hastings visade positiva resultat med en betydande ökning i vinsten. Dessa framgångar bidrar till en stabil grund för koncernens framtida tillväxt.

Förvärv av Topdanmark och framtida potential

Sampo har också meddelat planer på att förvärva det danska försäkringsbolaget Topdanmark. Enligt Dagens industri kan detta förvärv leda till synergier och en ökad vinst per aktie. "Om vi antar att affären går igenom och räknar upp Di:s prognos för nästa år landar vi på 36,7 kronor per aktie, det ger ett p/e-tal på 12. Det kan jämföras med värderingen av Topdanmark, som handlades till 18 gånger nästa års vinst innan budet", skriver tidningen.

Efter försäljningen av Nordea-innehavet och avknoppningen av Mandatum anses Sampo ha potential för en högre värdering. Möjliga synergier mellan If och Topdanmark, tillsammans med aktieåterköp och en direktavkastning på cirka 5 procent, gör Sampos aktie till ett stabilt och defensivt val som passar i de flesta aktieportföljer, enligt Di.

På Börskollen ser vi positivt på Sampos strategiska initiativ och starka kvartalsresultat. Förvärvet av Topdanmark kan vara en nyckelfaktor för framtida tillväxt och förbättrad aktieavkastning.

Börskollen om Sampo

Sampo är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SAMPO SDB på Large Cap. Sampo verkar inom sektorn Finans & Fastighet och aktien har 4860 st ägare hos Avanza samt 657 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Sampo är ett företag som arbetar inom försäkringssektorn. För närvarande drivs verksamheten genom moderbolaget Sampo Plc och dess dotterbolag IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. Varje dotterbolag har sin egen specialitet: administration, skadeförsäkring respektive riskförsäkring. Företaget har både privatpersoner och företag som kunder, med den största verksamheten i Norden och Baltikum. Sampo grundades år 1909 och har sitt huvudkontor i Helsingfors.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Sampo, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sampo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt