Oljan håller den ryska ekonomin flytande – och dessa länder köper mest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Oljan håller den ryska ekonomin flytande – och dessa länder köper mest

Oljan håller den ryska ekonomin flytande – och dessa länder köper mest

Rysslands oljeexport fortsätter trots internationella sanktioner, med betydande ekonomiska intäkter som en följd. Genom att använda skuggflottor och alternativa rutter lyckas Ryssland kringgå restriktioner och fortsätta sälja olja till länder som Kina och Indien. Stora mängder rysk olja hamnar fortfarande också i EU.

  • Ryssland exporterar stora mängder olja trots sanktioner, främst till Kina och Indien.
  • Skuggflottor används för att kringgå sanktioner och hålla oljepriset nere.
  • USA har infört sanktioner mot skuggfartyg för att minska rysk oljeexport.

Rysslands oljeinkomster är fortfarande avgörande för landets ekonomi, särskilt i ljuset av sanktionerna, rapporterar finska Yle. Trots restriktionerna fortsätter rysk olja att flöda ut från hamnarna i Finska viken, vilket är en betydande del av den globala oljeproduktionen.

Hamnar i Finska viken som nyckelspelare

De två viktiga hamnarna Ust-Luga och Primorsk i Finska viken står för nästan hälften av Rysslands oljeexport. Varje dag skickas stora mängder råolja från dessa hamnar, vilket motsvarar betydande ekonomiska intäkter.

Den ryska oljan, som är billig att producera, säljs fortfarande trots sanktioner. En stor del av handeln sker genom skuggflottor, som kringgår sanktionerna och säkerställer fortsatt export.

Skuggflottans roll och risker

Användningen av skuggflottor har ökat markant sedan sanktionerna infördes. Dessa fartyg, som ofta saknar fullgoda försäkringar, transporterar majoriteten av den ryska oljan till Asien.

Henrik Wachtmeister från Uppsala universitet säger till Yle att skuggflottan har blivit en symbolisk utmaning mot västvärldens sanktioner. Samtidigt utgör de en miljörisk, eftersom många fartyg är gamla och osäkra.

Det är de här inkomsterna som håller den ryska ekonomin flytande. Utan de här inkomsterna skulle Ryssland få stora ekonomiska problem, säger Henrik Wachtmeister till Yle.

Indien och Kinas ökade inköp

Indien har blivit en av de största köparna av rysk olja, något som inte var fallet före kriget i Ukraina. Kina fortsätter också att köpa stora mängder, vilket visar på båda ländernas intresse av billig energi och stabila relationer med Ryssland.

Indien och Kina är de två största köparna av rysk olja, före Turkiet. Fortfarande hamnar stora mängder ryska olja också i EU, även om regionen halkat ner från en andraplats till en fjärdeplats.

På Börskollen ser vi hur dessa förändringar påverkar de globala marknaderna och hur de kan förändra ekonomiska relationer framöver. Sanktioner mot indiska och kinesiska företag kan bli nästa steg för att påverka Rysslands oljeexport.

Nyhetsbrev