Det talar för stigande bopriser i år
Efter några skakiga år räknar experterna med att bostadspriserna stiger under 2025. Men det blir inga dramatiska förändringar. – När priserna steg mycket fanns inslag av spekulation som inte finns nu, säger Cecilia Hermansson vid KTH.
Det har svängt kraftigt upp och ned på bostadsmarknaden de senaste åren.
Men det senaste året har den stabiliserats. Fram till november hade priserna stigit med runt 5 procent på ett år, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH, säger att det finns en rad faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta upp även 2025.
Den främsta är att räntorna har gått ner och ser ut att fortsätta ner ett tag in på året.
– Det är lite olika hur hushållen upplever räntenedgången beroende på om de har bundna lån eller inte. Allt annat lika så påverkar det bostadsmarknaden positivt, för de som tjänar på att priserna går upp vill säga, säger hon.
Normal takt
Utvecklingen på arbetsmarknaden är en annan faktor som påverkar bopriserna. Arbetslösheten har stigit de senaste åren.
– Men arbetslösheten är egentligen ganska låg för många av dem som kanske också är bostadsköpare, säger Cecilia Hermansson.
Generellt brukar bostadspriserna över tid gå upp i takt med inkomsterna, enligt Hermansson, vilket innebär 4-5 procent per år.
Det är också vad statliga banken SBAB räknar med i sina prognoser för både 2025 och 2026.
– Vi har tittat på vilka faktorer bakåt i tiden som förklarar bostadsprisernas utveckling i genomsnitt över tid. Och det är två faktorer som förklarar väldigt mycket, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
Den ena är hur de lite längre bundna bolåneräntorna utvecklas och den andra hushållens inkomster. Eftersom SBAB räknar med att de längre boräntorna kommer att ligga still blir det hushållens inkomster som styr utvecklingen, enligt Boije.
Cecilia Hermansson säger att det som skulle kunna tala för en högre uppgång än den "normala" är att marknaden vill ta igen lite mer av nedgången. Det som talar emot det är dock att ekonomin inte kommit igång riktigt än.
Slutspekulerat
En annan sak som talar emot en snabb prisstigning är att det inte spekuleras på samma sätt på marknaden idag.
– När huspriserna steg mycket fanns det ett element av att man köpte nyproduktion för att sälja, det fanns inslag av spekulation. Det finns inte nu. Man köper inte nyproduktion för att sälja i den här osäkra tiden, säger hon.
Även politiska beslut spelar in. Under hösten har en utredning föreslagit lättnader i bolånetak och amortering.
– Om regeringen genomför något av det som har föreslagits så borde det bidra till att något fler kan få tillgång till finansiering av bostäder, vilket också kan höja priserna något, säger Hermansson.
Källa: Johanna Ekström/TT