”De magnifika sju” under lupp – billigaste och dyraste techjätten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

”De magnifika sju” under lupp – billigaste och dyraste techjätten

”De

Inför den kommande rapportsäsongen har Dagens Industri granskat de stora teknikjättarna i USA, kända som de "magnifika sju". Dessa företag står nu för hela 40 procent av det totala börsvärdet i S&P 500. Di:s analys pekar ut Tesla som den dyraste aktien i gruppen, medan Alphabet benämns som den billigaste. Dessutom föreslår tidningen att halvledarbolaget Broadcom bör inkluderas i denna exklusiva skara.

  • Tesla värderas som den dyraste aktien med lägst lönsamhet.
  • Alphabet anses vara den mest prisvärda bland teknikjättarna.
  • Broadcom föreslås som ett potentiellt nytt tillskott i gruppen.

Tesla: Hög värdering och låg lönsamhet

Enligt Dagens Industri är Tesla den dyraste aktien bland de "magnifika sju", till stor del på grund av sin låga lönsamhet på 9 procent. Vidare förväntas företaget ha ett högt p/e-tal på 51 gånger år 2027, baserat på prognoser för vinsttillväxten mellan 2024 och 2027. Detta är i kontrast till genomsnittet för S&P 500-bolagen, där motsvarande p/e-tal endast är 17 för företag med liknande lönsamhet och stark tillväxt.

Alphabet: Den mest prisvärda gigant

Di placerar Alphabet i samma kategori som Meta Platforms och Microsoft, med fokus på deras starka investeringar inom AI och dominerande ställning inom sina respektive områden. Trots att alla tre företag har god tillväxt och hög lönsamhet, skiljer sig deras värderingar markant åt. Alphabet utmärker sig som den mest prisvärda aktien i denna grupp.

Broadcom: Ett möjligt nytt tillskott

Bland de "magnifika sju" föreslår Dagens Industri att Broadcom, ett halvledarföretag, bör inkluderas. Broadcom har en bred portfölj av halvledare och gynnas av sina specifika Asic-chip inom AI-sektorn. Med både god tillväxt och lönsamhet bedöms bolaget redan ha en något högre värdering än andra företag i gruppen.

På Börskollen följer vi noga utvecklingen för dessa teknikjättar och ser fram emot att bevaka deras prestationer under den kommande rapportsäsongen. Deras framträdande positioner på marknaden gör dem särskilt intressanta att följa.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt