Data: Så hårt slår konkursvågen – och detta kan vi räkna med under 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Data: Så hårt slår konkursvågen – och detta kan vi räkna med under 2024

Data:

En skarp ökning av konkurser observerades över hela Skandinavien under 2023 – med Sverige i spetsen, rapporterar Creditsafe. Den tuffa ekonomiska situationen, förvärrad av inflation och ökade räntekostnader, har fått allvarliga konsekvenser för näringslivet, med särskilt stora konsekvenser för bygg- och anläggningssektorn, detaljhandeln och restaurangbranschen.

  • Sverige ledde ökningen av konkurser i Skandinavien under 2023 med 31 procent, följt av Norge med 25 procent och Danmark med 8 procent.
  • År 2023 markerade den högsta nivån av konkurser i Danmark sedan 2010, med över 1000 konkurser på en månad för första gången.
  • Bygg- och anläggningssektorn, detaljhandeln och restaurangbranschen är de sektorer som har drabbats hårdast av ökningen av konkurser.

Pressbild Creditsafe.

En tuff ekonomisk tid för Skandinavien

Efter en period av låg konkursutsatthet under pandemiåren, har situationen förändrats dramatiskt. Sverige och Norge upplevde sina lägsta konkurstal på fem år 2021, men under 2023 skedde en kraftig ökning. Henrik Jacobsson, VD för Creditsafe Sverige, beskriver denna utveckling som "dyster", och förutser att höga konkurstal kommer att prägla större delen av 2024.

Detta rapporterar Creditsafe om.

Konkurserna ökar inom bygg- och anläggningssektorn

En bransch som har drabbats särskilt hårt av ökningen av konkurser är bygg- och anläggningssektorn. Sverige noterade en ökning på 38 procent, Norge nästan 29 procent, och Danmark en ökning på 10 procent. Per Fjærestad, Country Manager för Creditsafe Norge, noterar att detta inte bara har drabbat små företag, utan också stora entreprenörer.

Danmark: högst konkursutsatthet i Skandinavien

Trots en lägre procentuell ökning av konkurser jämfört med Sverige och Norge, har Danmark den högsta andelen konkurser i förhållande till antalet aktiva företag. Under 2023 gick 1,41 procent av alla danska aktiebolag i konkurs, jämfört med 1,08 procent i Sverige och 0,79 procent i Norge.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt