Därför kan effektavgiften bli en dyr påsksmäll för många

Påskfirandet kan bli en dyr affär för husägare på grund av effekttariffer. Trots att dessa tariffer införts för att främja smart elanvändning, kritiseras de för att orsaka höga avgifter även när elnätet inte är belastat, rapporterar DN. Energimarknadsinspektionen och olika intressenter diskuterar nu möjliga förändringar.
- Effekttariffer syftar till att jämna ut elanvändningen men har fått kritik.
- Kritiker menar att tarifferna inte alltid speglar nätets belastning.
- Det finns förslag på att justera ellagen för mer träffsäkra tariffer.
Enligt Dagens Nyheter har ett växande antal nätbolag i Sverige infört effekttariffer som kan leda till höga kostnader för husägare. Detta gäller särskilt om flera apparater används samtidigt, som under påsken när man värmer upp fritidshuset.
Effekttariffernas påverkan på elkostnader
Effekttarifferna är utformade för att kunder ska betala mer för hög elförbrukning under belastade timmar. Men många kritiserar att dessa avgifter även tas ut när nätet inte är belastat, vilket kan leda till orättvisa kostnader.
Kunder har investerat i elbil, batteri, värmepump – för att göra en klimatinsats och minska kostnader. Nu riskerar de att få skyhöga effekttoppar när allt startar samtidigt. Det går inte längre att skydda sig manuellt. Man måste ha avancerad teknik som styr elen i realtid. Daniel Lindén, produktionschef Tibber till DN.
Stora nätägare som Ellevio har infört en modell där snittet av de tre högsta effekttopparna multipliceras med en fast kostnad. Modellen är tänkt att vara pedagogisk men kan resultera i höga avgifter även när nätet inte är hårt belastat.
Kritik och förslag på förändringar
Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, anser att avgifter borde tas ut endast vid faktiska belastningstoppar, säger han till DN. Pia Nurmi, enhetschef på Energimarknadsinspektionen, nämner att myndigheten utreder möjligheten till lokaliserade tariffer för att bättre matcha nätets faktiska situation.
Möjligheter för smart energistyrning
Daniel Lindén, produktionschef på elbolaget Tibber, påpekar vikten av smart energistyrning för att undvika höga kostnader. Han menar att konsumenter bör kräva stöd från leverantörer för att optimera elanvändningen, även om vissa aktiviteter som bastubad kan vara svåra att planera bort.