Därför har priserna på småbilar skjutit i höjden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Därför har priserna på småbilar skjutit i höjden

Därför

Priset på småbilar har ökat kraftigt de senaste åren, vilket gör det svårt för många konsumenter att köpa en ny bil. En ny studie visar att priset på småbilar ökat med 73 procent sedan 2014. Flera faktorer har bidragit till denna utveckling, däirbland hög inflation och minskat utbud av billigare instegsmodeller.

  • Priset på småbilar har ökat med 73 procent sedan 2014.
  • Hög inflation och minskat utbud av billigare modeller är bidragande orsaker.
  • Antalet tillgängliga småbilsmodeller har minskat med en tredjedel.

73 procent dyrare på tio år

Småbilar med förbränningsmotor har blivit 73 procent dyrare sedan 2014, enligt en ny undersökning från tyska bilistorganisationen ADAC. Det rapporterar motorsajten Carup. För tio år sedan kostade en ny småbil i genomsnitt 150 000 kronor, medan dagens pris ligger på cirka 260 000 kronor. Den svenska marknaden har sett en liknande utveckling.

Två huvudsakliga orsaker

ADAC pekar på två huvudsakliga orsaker till prishöjningen. För det första har den globala inflationen spelat en betydande roll. För det andra har biltillverkarna själva bidragit till ökningen genom att dra tillbaka många av sina billigaste modeller. Detta har resulterat i att kvarvarande modeller blivit dyrare, vilket i sin tur ökar företagens vinster.

"För många konsumenter är det nästan omöjligt att köpa en ny bil – detta gäller särskilt eftersom småbilar försvinner från marknaden eller har blivit oproportionerligt dyra," säger Karsten Schulze, chef för teknologi på ADAC till Carup.

Minskad valmöjlighet

ADAC kritiserar även det minskade utbudet av småbilar. År 2014 fanns det 80 olika modeller att välja mellan, medan det i dag bara finns 55, vilket innebär en minskning med en tredjedel. Situationen är ännu svårare för mindre elbilar, där snittpriset är 80 000 kronor högre än för förbränningsbilar.

Vi på Börskollen ser att denna utveckling kan påverka konsumenternas möjligheter att göra hållbara och ekonomiskt rimliga val vid bilköp. Det är en utmaning som kräver uppmärksamhet och åtgärder från både politiker och industrin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt