Därför går it-jätten med miljardförlust
It-bjässen Intel går med smärtsam miljardförlust – och tvingas säga upp tusentals anställda. Främsta orsaken till bakslaget är att bolaget inte lyckats konkurrera i AI-racet.
Under fredagen kom beskedet att Intel, som bland annat tillverkar mikroprocessorer, går med en förlust på 1,6 miljarder dollar i det andra kvartalet.
Nu ska it-jätten spara 10 miljarder dollar under nästa år och även dra ner på personalstyrkan med över 15 procent – vilket motsvarar minst 15 000 anställda, enligt The Verge.
De röda siffrorna har flera orsaker – och en längre historia, menar Magnus Mähring. Det började redan när smartphones kom.
– Det dök upp ett behov av att bygga processorer för smartphones, med arkitektur som drar mycket mindre ström.
– Men det hakade de inte på, vilket gjorde att de missade en marknad som blivit stor.
Ren tur för Nvidia
Det andra och främsta är att de inte har hängt med i AI-utvecklingen. Intel har specialiserat sig på vanliga processorer, till skillnad från exempelvis Nvidia som gör grafikprocessorer – och det är den typen av processor som främst används i AI-tillämpningar.
Men enligt Magnus Mähring var det en slump att Nvidia skulle bli ledande inom AI.
– Nvidia höll på med en nischprodukt som några procent av alla PC-ägare köpte för att de ville spela spel. Det sågs snarare som ett komplement till det som Intel gjorde.
– Men sen kom AI-boomen och precis den typen av processorer som Nvidia tillverkade var överlägsna för AI-tillämpningar.
För sent att komma ikapp
Han menar att det redan var för sent för Intel att komma ikapp det. Och dominansen de haft tidigare inom sitt område kommer de inte ha framöver, säger han.
– Men det betyder inte att livet är över. Det är samma som för IBM, som också förlorade sin dominerande position, men det är fortfarande ett välskött och lönsamt företag.
Teknikföretaget IBM var dominerande när det gällde stora och medelstora datorer under väldigt lång tid. Men i PC-boomen var det många företag som inte längre behövde deras produkter, eftersom Intel-baserade persondatorer i stället tog över många tillämpningar.
– Då föll efterfrågan på IBM:s stordatorer och hela deras affärsmodell behövde omvärderas.
Så det är ungefär samma sak som händer nu mellan Intel och Nvidia?
– Ja precis. Man kan säga att Intel fick smaka på sin egen medicin.
Källa: Karin Rader/TT