Därför är koppar på väg att bli en ny guldgruva
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Därför är koppar på väg att bli en ny guldgruva

Därför

Minskad tillgång och ökad efterfrågan gör att kopparpriset skjuter i höjden. Drivkrafterna är projekt inom grön energi och artificiell intelligens. Den röda metallen kan vara på väg in i en ny supercykel.

  • Kopparpriset når tvåårshögsta tack vare ökad efterfrågan och minskad tillgång.
  • Grön energi och artificiell intelligens driver efterfrågan.
  • Industrins produktionsneddragningar och politiska förbud påverkar tillgången.

Kopparn klättrar på marknaden

Tron på att utbudet av koppar kommer att ha svårt att hålla jämna steg med den stigande globala efterfrågan, gör att den röda metallen för närvarande handlas på omkring tvåårshögsta.

Faktorer som bidrar till denna uppgång är bland annat neddragningar i gruvproduktionen och politiska förbud mot vissa leveranser. Dessa faktorer ökar volatiliteten i kopparpriset, men gör också framtida priser svåra att förutse, skriver Morningstar.

Grön energi och AI driver efterfrågan

Ökade satsningar för att minska koldioxidutsläpp över hela världen är en stor tillväxtmotor för råvaror och metaller, och koppar är en av de viktigaste för energiomställningen.

Detta, tillsammans med en ökning av datacenter för artificiell intelligens, driver den strukturella tillväxten i efterfrågan på koppar. Det stöds också av andra faktorer, som utvecklingen av elnäten, där många regeringar nyligen insett att en utebliven utveckling skulle kunna omintetgöra alla ansträngningar för övergången till grön energi.

En möjlig investering i koppar-ETC:er

För investerare som vill få exponering mot spotpriset på en råvara är en börshandlad råvara (ETC) det enklaste sättet att få det. De europeiska investerarna har ett dussintal ETC:er att välja mellan som enbart fokuserar på koppar, samt flera andra instrument som erbjuder exponering mot en diversifierad korg av industrimetaller. Dock är det viktigt att notera att dessa instrument inte är likvärdiga, eftersom de ofta replikerar olika riktmärken, baserade på olika metoder, vilket resulterar i ett avvikande förhållande mellan risk och avkastning.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta att noggrant övervaka utvecklingen på kopparmarknaden och hur den kan påverka ekonomiska trender.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt