Danmark köper svenska stridsfordon för miljarder
Sverige och Danmark köper gemensamt 205 svenska Stridsfordon 90 från Hägglunds i Örnsköldsvik. Prislappen ligger på 25 miljarder svenska kronor. – Det är den största affären vi har gjort någonsin, säger Hägglunds vd Tommy Gustafsson-Rask.
Danmark köper 115 och Sverige 50 stycken Stridsfordon 90, som tillverkas av Hägglunds i Örnsköldsvik. Utöver det köper länderna gemensamt ytterligare 40 fordon för leverans till Ukraina.
Totalt uppgår köpesumman till 25 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Diskussioner i ett år
Enligt danska TV 2 bedöms det vara en av de största vapenaffärerna i dansk historia.
Det är också den största affären någonsin för Hägglunds, säger bolagets vd Tommy Gustafsson-Rask till TT.
– Det är en jätteviktig affär för oss, säger han.
Avtalet skrevs på fredag morgon, men diskussionerna har pågått i ungefär ett år enligt Gustafsson-Rask.
– Det här fortsätter att bygga vår orderbok. Nu har vi har en orderbok på över 80 miljarder, det gör att vi utnyttjar den produktionskapacitet som vi håller på och investerar i, säger han.
Redan vid annekteringen av Krim 2014 började Hägglunds se ett ökat intresse för dess stridsfordon. Men det var med Rysslands fullskaliga krig i Ukraina som tillväxten tog fart rejält.
– Kriget är den drivande faktorn i den enorma tillväxt vi har, säger Gustafsson-Rask.
"Unik tillgång"
För tre år sedan omsatte bolaget 2 miljarder kronor. Om fem år räknar Tommy Gustafsson-Rask med att den siffran ska ha vuxit med mellan sex och tio gånger.
Försvarsminister Pål Jonson skriver i en kommentar att "investeringarna möjliggör för fler svenska stridsfordon att göra Europa och särskilt Ukraina säkrare" samt att den svenska försvarsindustrin "är en unik och stark tillgång för vår nationella och kollektiva försvarsförmåga".
Statsminister Mette Frederiksen (S) blev i våras visad fordonet vid ett besök på BAE Hägglunds i Örnsköldsvik. Danmark och Sverige har skrivit på en avsiktsförklaring om ett närmare samarbete.
Källa: Johanna Ekström/TT