Guldpriset kan skjuta i höjden - Dags för den tredje guldcykeln
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Guldpriset kan skjuta i höjden - Dags för den tredje guldcykeln

Guldpriset

I en orolig värld där dessutom centralbankerna gasat på för fullt kan det vara läge att titta på guldet som en alternativ placering. Det menar Eric Strand, förvaltare på Au Ag fonder.

I ekonomins värld är det få tillgångar som väcker så mycket debatt som guld. I en nyligen publicerad video av EFN Ekonomikanalen delar Eric Strand, fondförvaltare på AuAg Fonder, sin syn på varför guld och silver är mer relevanta än någonsin. Strand pekar på att guldets prestation och dess roll som en säker hamn under osäkra tider gör det till en attraktiv investering.

Strategier från kommersiella banker, som manipulerar guldpriser genom att ta korta positioner och sedan köpa tillbaka dem till lägre priser, har skapat en dynamisk marknad där guldets värde kan svänga kraftigt. Trots detta förblir guld och silver som investeringar intressanta på grund av deras säkerhetsstatus och brist på motpartsrisken.

Centralbankernas roll och guldpriset framgent

Centralbankernas överdrivna räntejusteringar har lett till monetär inflation och tillgångsinflation, vilket i slutändan driver upp prisinflationen. Denna cykel av inflation kan underminera förtroendet för centralbankerna, vilket i sin tur kan öka intresset för alternativa tillgångar som guld.

Strand förutspår att guldpriset kommer att skjuta i höjden när marknadens problem blir för stora och räntesänkningar genomförs. Historiskt sett har guld gett god avkastning och har presterat bättre än Stockholmsbörsen, vilket gör det till ett värdefullt tillskott i en diversifierad portfölj.

Sprid riskerna med guld i portföljen

Vidare argumenterar Strand för att genom att lägga till guld, silver eller gruvföretag i en portfölj kan man förbättra dess risk- och avkastningsprofil på grund av deras låga korrelation med den vanliga aktiemarknaden. Denna insikt kan vara avgörande för investerare som söker stabilitet i turbulenta tider.

Här kan du se hela videon hos EFN på Youtube.

I en värld där ekonomisk osäkerhet blir alltmer vanlig, framstår ädelmetaller som en klok strategi för riskhantering och potentiell tillväxt. Strands perspektiv erbjuder en värdefull inblick i hur traditionella och moderna investeringsstrategier kan samverka för att skapa en robust portfölj.

Mer om ämnet: Så här investerar du i guld

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt