Chiptillverkaren spår överutbud på marknaden - resultatet föll med 80 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Chiptillverkaren spår överutbud på marknaden - resultatet föll med 80 procent

Chiptillverkaren

Den kinesiska chiptillverkaren SMIC har nyligen presenterat sina resultat för tredje kvartalet. Trots en omsättning som var i linje med förväntningarna, föll nettoresultatet med hela 80 procent. Bolaget varnar för ett överutbud på marknaden och förutspår att smartphonemarknaden kommer att vara oförändrad under 2024 jämfört med i år.

SMIC:s ekonomiska resultat

Omsättningen minskade med 15,0 procent till 1 621 miljoner dollar, jämfört med 1 907 miljoner dollar under samma period föregående år. Detta utfall kan jämföras med analytikerkonsensus från London Stock Exchange Group (LSEG), som låg på 1 625 miljoner dollar.

Bruttoresultatet hamnade på 321,6 miljoner dollar, vilket är en drastisk minskning från 742,2 miljoner dollar året innan, och bruttomarginalen sjönk till 19,8 procent från 38,9 procent. Resultatet efter skatt blev 94,0 miljoner dollar, vilket var betydligt lägre än analytikerkonsensus på 165,1 miljoner dollar.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Blickar framåt trots vinsttapp

Trots det stora vinsttappet och de dystera utsikterna väljer SMIC att öka sina kapitalinvesteringar till 7,5 miljarder dollar för i år. Bolaget förutspår en ökning av intäkterna med 1-3 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet.

Vidare varnar bolaget för ett potentiellt överutbud på marknaden. "Den totala efterfrågan växer inte lika snabbt som kapacitetsutbyggnaden. Vi tror att industrin kommer att möta ett globalt utbudsöverskott, förutom i Kina och USA, där efterfrågan på lokal produktion av smartphones och bilar är stark," sade vd Zhao Haijun.

SMIC är sedan 2020 svartlistat av USA, vilket innebär att exportörer måste ansöka om licens för amerikansk teknik för att kunna sälja den till bolaget.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt