Checklistan: Årets viktigaste "plånboksnyheter" att ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Checklistan: Årets viktigaste "plånboksnyheter" att ha koll på

Checklistan: Årets viktigaste "plånboksnyheter" att ha koll på

Med det nya året kommer en rad nya lagar och skatter som påverkar din privatekonomi. Högre beskattning av sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring, fryst skiktgräns för statlig inkomstskatt och lägre priser på drivmedel är några av de största ändringarna för din plånbok under 2024.

  • Högre skatt på sparande genom investeringssparkonto och kapitalförsäkring
  • Oförändrad skiktgräns för statlig inkomstskatt
  • Sänkt skatt på bensin och diesel

Ändringar i beskattningen av sparande

För börsintresserade individer är sannolikt skattehöjningen för sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring den viktigaste nyheten för 2024. Skatten beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november året innan beskattningsåret plus en procentenhet.

Skatten för 2024 blev 1,086 procent av kapitalunderlaget jämfört med 0,882 procent 2023. Det är den högsta skattenivån sedan ISK infördes som sparform 2012.

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt förblir oförändrad

För inkomståret 2024 kommer skiktgränsen för statlig inkomstskatt att ligga kvar på samma nivå som 2023, d.v.s. 598 500 kronor. Det innebär att brytpunkten, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, ligger på 615 300 kronor, vilket motsvarar en månadsinkomst på 51 275 kronor för en löntagare. Ingen uppräkning här med andra ord.

Pensionärer kan dock tjäna mer, drygt 58 108 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut.

Sänkt skatt på drivmedel

Skatterna på bränsle kan sägas både ha höjts och sänkts. Skatterna regleras enligt det system man har med inflationen, det innebär en höjning. Samtidigt har ju regeringen beslutat om att sänka skatten, vilket ger följande genomslag:

Bensinskatten sjunker med 75 öre. inkl. moms. På diesel däremot, blev skatten 15 öre högre inkl. moms. Det beror alltså på att skatten räknas upp med inflationen, samtidigt som skatten sänks. Utan skattesänkningen hade inflationsuppräkningen gjort att dieselskatten blivit 43 öre dyrare.

För bensin har också reduktionsplikten sänks från 7,8 procent till 6 procent och för diesel från 30,5 procent till 6 procent. Reduktionsplikten innebär att bensinbolagen måste blanda i en viss mängd biobränsle i bensin och diesel för att nå en minskning av transportutsläppen. Eftersom biobränslet är dyrare blir literpriserna högre med en högre reduktionsplikt. Sänkningen av reduktionsplikten till 6 procent för bensin och diesel gäller under perioden 2024–2026.

Tillfälligt höjd gräns för ROT – och dyrare tobaksprodukter

Även ROT-avdragets gräns höjs tillfälligt från 50 000 kronor till 75 000 kronor och det gemensamma maxtaket för ROT och RUT på 75 000 kronor tas bort.

Slutligen höjs skatten på tobaksprodukter med cirka 9 procent medan skatten på tobakssnus sänks med cirka 20 procent.

Läs även: Boräntorna fortsätter att falla – Hur bra står sig ditt bolån i konkurrensen?

Nyhetsbrev