Charlie Munger om Buffets trade: "Det var otroligt lättförtjänta pengar"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Charlie Munger om Buffets trade: "Det var otroligt lättförtjänta pengar"

Charlie

Charlie Munger, vice ordförande för Berkshire Hathaway, beskriver Warren Buffetts oväntade satsning på Japan under pandemin som ett unikt tillfälle att tjäna enorma summor pengar med minimal risk.

Berkshire Hathaway avslöjade under sommaren 2020 att de ägde aktier till ett värde av sex miljarder dollar i fem japanska företag, något som var ovanligt då Buffett och hans team vanligtvis prioriterar amerikanska företag.

Berkshire Hathaway lånade pengar till 0,5% i Japan och investerade i aktier som gav en avkastning på 5%

En möjlighet för god att motstå

Enligt Munger var möjligheten att investera i Japan för lockande för att ignoreras. "Om du är lika smart som Warren Buffett, kanske du får en sådan idé två, tre gånger per århundrade," sa han i en intervju med Acquired podcast tidigare denna vecka.

"Räntorna i Japan var 0,5% om året i tio år, och dessa handelsföretag var verkligen gamla, etablerade företag," fortsatte Munger. "De ägde alla dessa billiga koppargruvor och gummiplantager, och så kunde du låna pengarna tio år i förväg och köpa aktierna, och aktierna gav 5% i utdelning, så det var ett enormt kassaflöde utan investeringar, inget tänkande, ingenting."

Detta rapporterar Yahoo Finance om.

Det var som om Gud bara öppnade en kista och öste in pengar i den. Det var otroligt lättförtjänta pengar.

Det tog evigheter att få 10 miljarder dollar investerade

Med andra ord kunde Berkshire mycket billigt låna pengar för att finansiera sina investeringar, och sedan investera pengarna i aktier som pålitligt gav en utdelning på omkring 5% varje år. Denna så kallade "carry trade" manöver framstår som särskilt smart nu i efterhand när räntorna i USA har stigit från nära noll till över 5% sedan förra våren, då Federal Reserve har kämpat för att dämpa den skenande inflationen.

"Vi kunde göra det, ingen annan kunde," sa Munger och förklarade att Berkshires utmärkta kreditbetyg innebar att de var det enda företaget som kunde låna pengar på så fördelaktiga villkor. Han underströk att det tog lång tid för Berkshire att bygga upp sin position - företaget ökade sina andelar i de fem företagen från cirka 5% i augusti 2020 till runt 7,4% i april.

"Det enda sättet du kunde få till det var genom att vara mycket tålmodig och bara plocka bort små bitar åt gången," sa Munger. "Det tog evigheter att få 10 miljarder dollar investerade, men det var som om Gud bara öppnade en kista och öste in pengar i den. Det var otroligt lättförtjänta pengar."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Berkshire Hathaway A

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Berkshire Hathaway A

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt