Carnegie inleder bevakning av Ependion med positiv prognos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Carnegie inleder bevakning av Ependion med positiv prognos

Carnegie

Carnegie har påbörjat bevakning av industrikommunikationsbolaget Ependion och satt ett motiverat värde mellan 140 och 188 kronor per aktie. Ependion verkar inom en bransch med höga inträdesbarriärer och gynnas av aktuella megatrender som digitalisering och hållbarhet.

  • Carnegie ser ett motiverat värde på 140-188 kronor för Ependion.
  • Bolaget förväntas ha en tillväxt över 10 procent under 2026.
  • Ependion når sitt marginalmål på 16 procent enligt prognos.

Höga inträdesbarriärer och attraktiva megatrender

Enligt en analys från Carnegie, som Finwire rapporterar om, verkar Ependion i en sektor med höga inträdesbarriärer. Detta innebär att nya aktörer har svårt att ta sig in på marknaden, vilket ger Ependion en konkurrensfördel. Bolaget är också exponerat mot flera attraktiva megatrender, såsom digitalisering, teknisk acceleration, hållbarhet och omställningen till gröna ekonomier samt demografiska förändringar och urbanisering.

Carnegie framhåller att dessa drivkrafter stärker Ependions försäljning. "Digitalisering och teknisk acceleration, hållbarhet och omställningen till gröna ekonomier samt demografi och urbanisering är viktiga drivkrafter för försäljningen", skriver analyshuset.

Tillväxt och marginalmål

Analysen pekar ut 2024 som ett övergångsår för Ependion. Därefter förväntas bolaget ha en tillväxt på över tio procent under räkenskapsåret 2026. En betydande del av denna tillväxt förväntas komma från bolagets Energy-segment, där investeringar inom elinfrastruktur bedöms driva försäljningen. "Den främsta drivkraften är Energy, där de investeringar som behövs i elinfrastruktur bör driva Ependions försäljning", skriver Carnegie.

Förutom tillväxten förväntas även marginalerna öka i takt med att volymerna stiger. Carnegie prognostiserar att Ependion når sitt marginalmål på 16 procent under 2026 och att marginalerna fortsätter att förbättras därefter.

Aktiekurs och bakgrund

Ependions aktie steg med 5,6 procent till 114 kronor efter Carnegies analys. Ependion, tidigare känt som Beijer Electronics Group, är ett företag inom industrisektorn som fokuserar på industriell automation och datakommunikation. De erbjuder både mjukvaru- och hårdvarulösningar som används för att styra, övervaka, kontrollera och kommunicera digital information inom olika applikationsområden. Företaget har sitt huvudkontor i Malmö och är verksamt över hela världen, med sin största marknad i Europa.

Hos oss på Börskollen har vi noterat att Ependion har 2339 ägare hos nätmäklaren Avanza och 519 ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ependion

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ependion

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt