Calmfors: Riksbanken bör sänka räntan mer än väntat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Calmfors: Riksbanken bör sänka räntan mer än väntat

Calmfors:

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors anser att Riksbanken bör överväga en större räntesänkning på 50 punkter istället för de förväntade 25 punkterna, om juliinflationen ligger under tvåprocentsmålet. Detta skulle undvika att förlänga lågkonjunkturen enligt Calmfors. Riksbankens beslut väntas den 20 augusti efter att inflationssiffrorna för juli presenteras.

  • Calmfors föreslår en större räntesänkning om inflationen är låg.
  • Junisiffran var lägre än förväntat, vilket påverkar beslutet.
  • Riksbankens beslut offentliggörs den 20 augusti.

Enligt en artikel i Dagens Industri anser ekonomiprofessorn Lars Calmfors att Riksbanken bör sänka styrräntan med 50 punkter snarare än 25, om inflationen för juli ligger under tvåprocentsmålet. Detta skulle, enligt Calmfors, förhindra en förlängning av den nuvarande lågkonjunkturen.

Junisiffrorna ger stöd för snabbare sänkning

Efter att inflationssiffrorna för juni visade en större nedgång än väntat, har både Swedbank och LO föreslagit en snabbare räntesänkning. Calmfors understryker att en större sänkning inte nödvändigtvis signalerar en kris, utan kan vara en motiverad åtgärd för att stabilisera ekonomin.

Historiska ränteändringar som argument

Calmfors påpekar att Riksbanken tidigare har gjort större ränteändringar och att en 50-punkters sänkning är motiverad om inflationen fortsatt ligger lågt. Han menar att en sådan åtgärd kan vara nödvändig för att undvika en långvarig lågkonjunktur.

Räntesänkning väntas i augusti

Inflationstakten, mätt som KPIF, föll till 1,3 procent i juni, vilket var lägre än Riksbankens egen prognos. Detta gör att beslutet om räntan, som offentliggörs den 20 augusti efter att inflationssiffrorna för juli presenteras den 14 augusti, blir särskilt intressant att följa.

På Börskollen följer vi utvecklingen noga och kommer att rapportera vidare om Riksbankens beslut och dess potentiella effekter på den svenska ekonomin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt