Busch om Vattenfalls signaler: Illavarslande
Vattenfall har varnat för att ytterligare ett vindkraftsprojekt, Kattegatt Syd, kan behöva pausas. Ett dåligt besked, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
– Det är så klart bekymmersamt att det är så många kraftbolag, oavsett om de håller på med vindkraft, sol eller tittar på kärnkraft, som tycker det är svårt att få ihop kalkylerna för att priserna är så labila, säger hon.
– I ett läge där Sverige behöver öka produktionen, men också öka elproduktionen på ett sätt som möjliggör mer konsumtion, är det klart att det är illavarslande.
Varierande priser
Enligt Busch är problemet att elpriserna är så volatila.
– Man vet inte om man ska räkna på minuspriser, då går det inte att investera i ny produktion, eller fyra kronor per kilowattimme. Det fluktuerar så mycket att man inte vet vad man ska göra investeringskalkylen på, och det måste vi åtgärda, säger hon.
Busch uppger också att de volatila priserna beror mycket på att Sverige har så mycket vindkraft i systemet.
Vattenfall har redan pausat vindkraftsprojektet Kriegers Flak utanför Trelleborg.
Kraftbolaget varnar för att det inte går att få till en stor utbyggnad av vindkraft till havs så länge staten inte tar en del av kostnaden för anslutningen till stamnätet.
Busch säger nej
Enligt Busch är det dock ingen lösning att staten betalar anslutningen.
– Jag tycker att man ska vara rak med att det de ber om är att svenska folket ska betala mer för havsbaserad vindkraft, säger energiministern.
Busch pekar dessutom på att det inte går att använda de så kallade flaskhalsavgifterna för att bygga ut stamnätet så att de gynnar vissa elkonsumenter, som stora företag och vissa vindkraftsparker. Det skulle bryta mot EU:s regler, enligt regeringen.
Svenska kraftnät ger ministern rätt. Myndigheten har gjort en juridisk samlad bedömning av frågan och landat i att det skulle bryta mot EU-reglerna, uppger Svenska kraftnät för TT.
Källa: Peter Wallberg/TT, Anja Haglund/TT