Bundet eller rörligt bolån? Här är experternas val
![Bundet eller rörligt bolån? Här är experternas val](https://img.borskollen.se/cms/2025/02/Bundet-eller-r-rligt-bol-n-Experternas-val-avsl-jad-.jpg)
Trots potentiella ränteändringar från Riksbanken så är bundna boräntor det billigaste alternativet jämfört med rörligt. Experter menar att det finns flera faktorer som talar för att binda lånen, särskilt med tanke på de nuvarande marknadsförhållandena.
- Bundna boräntor kan ge lägre kostnader än rörliga räntor.
- Långräntorna väntas stiga framöver enligt experter.
- Riksbankens räntepolitik påverkar både bundna och rörliga räntor.
Enligt en artikel av Dagens industri finns det skäl att överväga bundna boräntor, trots potentiella räntesänkningar från Riksbanken. Nordeas chefsekonom Annika Winsth påpekar i artikeln att många hushåll inte inser hur mycket Riksbanken behöver sänka räntan för att matcha bundna lånenivåer.
Ränteutveckling och marknadsprognoser
De långa marknadsräntorna, som påverkar bundna lån, har nyligen sjunkit något. Men Annika Winsth tror att dessa räntor nu ligger nära botten och att vi kan förvänta oss en uppgång framöver. En bättre konjunktur kan leda till att långa räntor stiger.
Vi ser inte att de ska sjunka så mycket mer, snarare ser vi att vi är på väg mot en bättre konjunktur. Då borde vi få en lite brantare kurva, det vill säga att långa räntor stiger lite grann.Annika Winsth, chefsekonom Nordea.
Handelsbankens analys visar att bundna lån på två, tre och fem år kan bli billigare än rörliga lån om prognosen för den rörliga räntan står sig, enligt Dagens Industri. Detta skulle innebära att ett hushåll med tre miljoner kronor i lån kan spara cirka 700 kronor i månaden före ränteavdrag de kommande två år genom att binda lånet.
I detta exempel ligger räntan på 2,97 procent, vilket var snittet hos de största bolåneaktörerna i december.
Innehåller annonslänkar till Compricer.
Jämför själv och hitta bästa boräntan för din situation idag.
Prognoser för framtiden
Swedbanks prognoschef Andreas Wallström menar att den rörliga räntan kan bottna på drygt 3 procent. Om Riksbankens sänkningar uteblir finns risk för besvikelse hos hushållen. Samtidigt erbjuder den rörliga räntan flexibilitet i att kunna dra nytta av eventuella lägre räntor.
Både Annika Winsth och Christina Nyman är överens om att prognoserna kan ändras beroende på konjunktur och globala faktorer. Om politiska beslut, såsom Donald Trumps potentiella handelstullar mot Europa, förverkligas kan det påverka ränteläget.
Den politiken han för mot Europa med eventuella tullar kan leda till en sämre konjunktur, då ska räntorna ned. Normalt dämpas långräntor i en svag konjunktur.Annika Winsth.