Bostadstempen: Just nu tuffare för bostadsrätter – här är orsakerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bostadstempen: Just nu tuffare för bostadsrätter – här är orsakerna

Bostadstempen:

Det är inte en god tid för säljare av varken lägenheter och hus i Sverige, enligt SBAB:s indikator Bomarknadstempen för november. Läget är särskilt besvärligt i Storstockholm, med en förvärrad situation i Storgöteborg och Stormalmö. Situationen på villasidan förblir dock i stort sett oförändrad jämfört med förra månaden.

Försämring för lägenheter – oförändrat för villor

SBAB:s Bomarknadstempen, en indikator som ger en samlad bild av bostadsmarknadens tillstånd, visar ett fortsatt svårt klimat för bostadsförsäljare. Lägenhetsmarknaden i Storstockholm, som drev förra månadens nedgång, försämrades ytterligare i november. Samtidigt sågs en liknande trend i Storgöteborg och Stormalmö.

Villamarknaden, å andra sidan, var i stort sett oförändrad från oktober till november, med minimala skillnader mellan de tre storstadsområdena.

Försäljningsläget för lägenheter fortsatte att försämras mellan oktober och november. Det är inte bottenfruset, men rejält frostigt. Nedgången syns i samtliga tre storstäder, men med en brantare nedgång i Storstockholm."

Detta säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Han tillägger att trots spekulationerna om att Riksbankens beslut att inte höja styrräntan i november och sjunkande längre marknadsräntor kan öka optimismen på bostadsmarknaden, kommer många bostadsrättsföreningar att behöva höja sina månadsavgifter rejält framöver, särskilt i Storstockholm där skulderna är högst.

Detta rapporterar SBAB om.

Månadsavgifterna kan komma att höjas

På villasidan var läget i stort sett oförändrat i november, med mycket små förändringar i de underliggande variablerna.

"Från att tidigare under året ha haft ett sämre försäljningsläge för villor relativt lägenheter har vi sedan en tid tillbaka det omvända förhållandet. Det stärker bilden av att många bostadsrättsföreningar nu står inför den besvärliga uppgiften att behöva höja månadsavgifterna till följd av den stora uppgången i ränteläget sedan förra våren", säger Robert Boije.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt