Bostadsrättsköpare: Sju nya nyckeltal som ger dig bättre insyn i föreningens ekonomi

Från och med årsskiftet kommer det bli enklare för köpare av bostadsrätter att granska föreningens ekonomi. Detta tack vare nya regler som införs, vilka innebär att sju nyckeltal måste redovisas i bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar. Ändringarna syftar till att öka transparensen och att underlätta jämförelser mellan olika föreningar, rapporterar bland annat Privata Affärer om.
- Från 2023 måste bostadsrättsföreningar redovisa sju nyckeltal i sina årsredovisningar.
- Nyckeltalen ska bidra till ökad transparens och underlätta för köpare att jämföra föreningar.
- Experter välkomnar förändringarna men efterfrågar även ett krav på underhållsplan för alla föreningar.
Sju nya nyckeltal ger bättre möjligheter för köparen att granska brf:en
Bostadsrättsköpare har länge stått inför utmaningen att bedöma en förenings ekonomi innan de köper en bostad. Svaren på frågor som "Äger föreningen marken eller hyr den?" och "Hur hög är skuldsättningen per kvadratmeter?" kan avgöra om köpet blir en ekonomisk börda eller framgång.
- Skuldsättning per kvadratmater
- Skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt
- Sparande per kvadratmeter
- Räntekänslighet
- Energikostnad per kvadratmeter
- Årsavgiften per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt
- Årsavgifternas andel i procent av totala rörelseintäkter
Källa: SBC.
Förbättrad transparens och jämförbarhet
De nya reglerna, som beslutats av den statliga Bokföringsnämnden, syftar till att råda bot på problemet med bristande transparens. Från och med 2023 måste föreningarnas årsredovisningar innehålla sju olika nyckeltal, som bland annat inkluderar föreningens sparande och skuldsättning per kvadratmeter, och räntekänslighet.
Jonas Gustavsson, chefsekonom på Nabo, kommenterar;
Det här ökar jämförbarheten och transparensen för köparna. Det blir nu enklare att jämföra och förstå föreningarnas ekonomi. I det stora hela tycker jag att det är bra nyckeltal som ger bra information."
Detta rapporterar Privata Affärer om.
Utöver de nya nyckeltalen finns också ett krav på underhållsplan för bostadsrättsföreningar som nybildas eller ombildas efter den 1 januari i år. Dessa föreningar måste ta fram en långsiktig plan för de kommande 50 åren som ska omfatta alla delar av fastigheten som föreningen ansvarar för. Jonas Gustavsson anser dock att detta krav borde gälla alla föreningar, inte bara de nytillkomna.
"Kravet på en 50-årig underhållsplan i alla föreningar står högst upp på min önskelista. Har man inte koll på vad det långsiktiga underhållet är kan man faktiskt inte veta om man har rätt avgift eller hur stort sparandet i föreningen bör vara."
Ögonöppnare för bostadsspekulanter
Robert Boije, chefsekonom på statliga bolåneinstitutet SBAB, tror att de nya reglerna kommer bli en ögonöppnare för många bostadsspekulanter. På marknaden kan det leda till en uppdelning mellan ekonomiskt välskötta föreningar och de med högre ekonomisk risk.