Bostadsmarknaden: Högre temp – men fortfarande överutbud
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bostadsmarknaden: Högre temp – men fortfarande överutbud

Bostadsmarknaden:

April visade på en fortsatt förstärkning av försäljningsläget på bostadsmarknaden, både för lägenheter och villor. Trots detta förblir marknaden sval, med ett utbud som fortfarande är större än normalt och en ökning av återpublicerade annonser. Detta enligt Bomarknadstempen från SBAB, en månatlig indikator som mäter hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad.

  • Försäljningsläget på bostadsmarknaden fortsatte att förbättras i april, drivet av kortare försäljningstider och fler budgivare.
  • Utbudet är dock fortsatt större än normalt och antalet återpublicerade annonser ökade.
  • Marknaden för villor är något mindre kylig än marknaden för lägenheter, men gapet mellan dem har minskat.

Marknadsläget för lägenheter och villor

De förbättrade försäljningsförhållandena i april för lägenheter och villor kan huvudsakligen tillskrivas kortare annonstider och fler budgivare. Andelen prissänkta objekt och utbudet sjönk något, medan budpremierna ökade svagt.

Trots detta är läget fortfarande kyligt på bostadsmarknaden i Sverige, särskilt i de tre storstadsområdena. Antalet återpublicerade annonser ökade, vilket bidrar till att den riktiga vårvärmen på bostadsmarknaden dröjer skriver SBAB.

Expertkommentarer

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar att Bomarknadstempen har stigit varje månad sedan årsskiftet, drivet av främst kortare försäljningstider. Han menar dock att det historiskt stora utbudet av bostäder och många återpublicerade annonser bidrar till att det fortfarande är långt kvar till en mer normal vårvärme på bostadsmarknaden.

Boije ser villamarknaden som något mindre kall än den för lägenheter, även om skillnaden mellan dem har minskat nyligen. På Börskollen följer vi denna utveckling noga och kommer fortsätta att rapportera om eventuella förändringar på bostadsmarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt