Bostad: Alla väntar en räntesänkning – men hur ser marknaden ut i USA?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bostad: Alla väntar en räntesänkning – men hur ser marknaden ut i USA?

Bostad:

Vårens bostadsmarknad i är i full gång och både köpare och säljare håller ett vakande öga på räntorna i hopp om lättnader. Enligt data från Freddie Mac via Federal Reserve har den genomsnittliga 30-åriga fasta räntan i USA stigit till 7,17% för föregående vecka, från 7,10% veckan innan. Dessvärre verkar inga lättnader vara på väg den närmsta tiden.

  • Den genomsnittliga 30-åriga fasta räntan har stigit till 7,17% för förra veckan i USA.
  • Experter förväntar sig att Federal Reserve kommer att hålla räntorna stabila och eventuellt sänka dem något under andra halvåret.
  • Trots osäkerheten förväntas bostadsförsäljningen öka i slutet av maj och början av juni.

Det är ännu oklart när Federal Reserve kan komma att göra sin första räntesänkning i USA. Matthew Walsh, biträdande direktör och ekonom vid Moody's Analytics, förutser att den första räntesänkningen kommer att ske i juli.

Tills dess kan de genomsnittliga räntan för bolån fortsätta att fluktuera mellan 6,5 och 7,5%, enligt Walsh.

Snitträntan för bolån med 30 års bindningstid

Graf från CNBC med data från Freddie Mac via FRED

Volatilitet håller köpare och säljare på tårna

Nicole Bachaud, en senior ekonom vid Zillow Group, poängterar att volatiliteten i räntorna är den största faktorn som påverkar bostadsmarknaden.

När räntorna varierar från vecka till vecka kan en köpare som tittar på ett hus en dag kanske inte ha råd med samma egendom nästa dag - Nicole, Zillow Group

För att illustrera detta: Om en bostadsköpare hoppades säkra ett lån med bunden ränta i 30-år till en summa av $400,000 i början av april skulle räntan ha varit runt 6,82%, enligt data från Freddie Mac och Fed. Detta motsvarar en månadskostnad på cirka $2,613 eller 28 559 kr. Två veckor senare låg räntorna på 7,10%, vilket ökade den månatliga betalningen med nästan 1000 kr, eller  nästan 300 000 kr över lånets hela livstid skriver CNBC.

Vårbostadsmarknaden återgår till det normala

Trots denna osäkerhet anser Bachaud att vårbostadsmarknaden i år återgår till det normala. Vissa områden upplever ökad försäljning när köpare anpassar sig till idén om en ränta på 7 procent.

Läs också: Så här mycket behöver du i årsinkomst för att räknas som rik i USA

Mer försäljning förväntas äga rum i slutet av maj och början av juni, vilket ofta är tiden då säljare får bäst betalt för sina boenden. I Börskollens granskning av detta ämne noterar vi att i juni förra året såldes hus för 2,3% mer under dessa månader jämfört med månaderna innan, en ökning med nästan 85 000kr på en typisk amerikansk bostad, enligt en tidigare analys av Zillow.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Zillow

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Zillow

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt