Börsprofilens strategi för att hitta den bästa direktavkastningen
Att hitta den bästa direktavkastningen på aktiemarknaden är en konst i sig. En hög direktavkastning är inte alltid bättre, och en låg är inte alltid sämre. Börsexperten Marcus Hernhag skriver i en analys vad han anser verkligen avgör en attraktiv direktavkastning.
- Hög direktavkastning kan vara ett varningstecken.
- Tillväxtbolag har ofta låg direktavkastning men snabb utdelningstillväxt.
- Marknaden diskonterar framtida tillväxt i dagens aktiekurs.
Direktavkastning och tillväxtbolag
Enligt analysen Privata Affärer, är det vanligt att tillväxtbolag har en direktavkastning på omkring 1 procent. Detta beror på att dessa bolag ofta återinvesterar det mesta av sina kassaflöden och att deras aktier värderas högt på grund av snabb tillväxt. Ett exempel är Evolution, som under perioder av snabb tillväxt hade en direktavkastning på mellan 0,7 och 1,7 procent. När tillväxttakten avtar och utdelningen ökar, kan direktavkastningen stiga till nivåer på 3 procent där normalsnabbt växande bolag brukar ligga.
Risker med hög direktavkastning
Hernhag varnar också för aktier med extremt hög direktavkastning, som exempelvis Aker BP, ett norskt oljebolag med 11,1 procent. En så hög direktavkastning kan indikera marknadens tvivel om långsiktig tillväxt och stabila utdelningsökningar. Trots detta ser Hernhag fortfarande potential i Aker BP, särskilt i samband med geopolitiska risker som kan påverka oljepriserna.
Marknadens värdering och köptillfällen
Värderingen av vissa aktier, som Axfood, kan pendla över tid. Efter ett nyligt rapportras har Axfoods direktavkastning nått tillbaka till 3,6 procent, vilket är mer attraktivt än tidigare nivåer. Det är dock viktigt att inte vänta för länge på ännu högre direktavkastningar, då det kan innebära sämre tillväxtutsikter.
På Börskollen är vi medvetna om att det krävs en noggrann analys för att förstå hur marknaden värderar framtida tillväxt och att hög direktavkastning kan signalera både möjligheter och risker. Det är denna balans mellan risk och belöning som gör aktieinvesteringar så fascinerande.