Börsprofilen på utdelningsjakt i riskfyllda sektorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsprofilen på utdelningsjakt i riskfyllda sektorn

Börsprofilen

Hög direktavkastning och stabil efterfrågan kan göra tobak- och nikotinbolag intressanta för investerare. Men politiska risker och ohälsosamma produkter kan vara avskräckande. Börsprofilen Marcus Hernhag har i Privata Affärer analyserat de bästa alternativen för utdelningsjägare.

  • Stabila utdelningar trots politiska risker
  • Tillväxtpotential i tobaksfria alternativ
  • Flera bolag erbjuder attraktiv direktavkastning

Enligt Marcus Hernhags analys i Privata Affärer finns skäl för investerare att överväga aktier i stora tobak- och nikotinbolag trots de politiska risker som följer med ohälsosamma produkter. Den högsta potentialen finns i tobaksfria alternativ, som har visat stark kursutveckling.

Politiska risker och hemmamarknaden

Investeringar med politiska risker hanteras bäst på den inhemska marknaden, där man har bättre insyn och kontroll, anser Hernhag. När Swedish Match blev uppköpta av Philip Morris under 2022 var det inte alla som ansåg att budet speglade hela värdet av det tobaksfria snuset Zyn, vilket visade sig stämma då Zyn säljer bra i USA. Philip Morris erbjuder en god direktavkastning på 4,5 procent trots en kursuppgång på över 20 procent i år.

Altria och British American Tobacco

Altria, som knoppade av Philip Morris 2007, har en direktavkastning på 7,8 procent och är attraktivt värderad med en aktiekurs på 8,7 gånger årsvinsten. Dock finns risker med den låga tillväxten. British American Tobacco, som äger Zyn-konkurrenten Velo, har också en hög direktavkastning men redovisade en stor förlust för 2023 på grund av nedskrivningar.

Scandinavian Tobacco Group och Haypp Group

Danska Scandinavian Tobacco Group (STG) anses vara en stabil framtida utdelningsstjärna. Försäljningstillväxten har avstannat men bolagsledningen förväntar sig en återhämtning under andra kvartalet. Haypp Group, en e-handlare för tobaksfria nikotinprodukter, erbjuder snabb tillväxt med intäktsökningar på 15-20 procent per år och har sett en kursökning på över 170 procent sedan oktober 2023.

För utdelningsjägare är STG ett starkt alternativ, medan Philip Morris och British American Tobacco också lockar med sina tobaksfria produkter. För dem som kan avstå utdelningar och söker tillväxt är Haypp Group ett bra val på sikt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Philip Morris

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt